Utcáról beltérbe, beltérből online-ba – záróeseményéhez érkezik a Találkozás terepe projekt
Vissza

Utcáról beltérbe, beltérből online-ba – záróeseményéhez érkezik a Találkozás terepe projekt

Utolsó felvonásához érkezik a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület Találkozás terepe nevet viselő projektje: december 27. és 30. között ismét Kolozsváron lesz Zbigniew Olkiewicz, a lengyel Mozgás Akadémia (Akademia Ruchu) egyik alapítótagja és Jaroslaw Siejkowski, az Art Junction Alapítvány társalapítója, hogy megrendezzék a nyári We are / Where elnevezés alatt létrehozott utcai etűdök, megmozdulások stúdióváltozatát a ZIZ kulturális és szociális központban (Párizs utca, 5-7. szám), zárásként pedig az elkészült előadást december 30-án élőben láthatják az érdeklődők a projekt online felületein.

A Találkozás terepe projekt elsődleges célja volt a kezdetektől, hogy lengyel mintájú szabadtéri és társadalmi-közösségi színházi módszerek révén közelebb hozza az emberekhez a közterületeket, kulturális vonatkozásban közösségeket élénkítsen, illetve hozzájáruljon a szabadtéri művészet népszerűsítéséhez. Az események augusztustól kezdődően zajlottak Kolozsváron, Mérában, valamint az online térben. Elsőként We are / Where elnevezés alatt utcai etűdöket mutattak be augusztus első felében Kolozsvár utcáin – ennek stúdióváltozata zárja a projektet csütörtökön –, majd szeptember elején nemzetközi partnerek különböző tréningeket, workshopokat tartottak Mérában és közös előadást hoztak létre a helyiekkel. A sorozat október elején Barbara Prądzyńska és Antonio Gonzalez Rodrigue árnybáb műhelyével folytatódott volna Pataréten, a roma közösséghez tartozó gyerekek és fiatalok bevonásával, de a járványhelyzet következtében ez a programpont végül elmaradt. A Találkozás terepe novemberben a virtuális térbe költözött, ahol négy szemináriummal és filmvetítéssel várta az érdeklődőket.  

Most az utcáról a négy fal közé, onnan pedig az online térbe kerül át a projekt első felvonása. Augusztusban a lengyel Mozgás Akadémia (Akademia Ruchu) módszerei alapján több utcai akcióra is sor került Kolozsváron. Az 1973-ban Varsóban alapított társulatot Lengyelország egyik legeredetibb kísérleti csoportosulásaként tartják számon, „nyelvezete” pedig még mai szemmel nézve is friss és hatásos. A Mozgás Akadémia az egyik első lengyelországi csoportosulás, amely az utcára vonult és urbanizált városi környezetben hozott létre hétköznapi tevékenységeket megjelenítő, társadalmi problémákra reflektáló előadásokat a járókelők bevonásával.

Fotó: Tóth Helga)

Ezt a mintát alapul véve Zbigniew Olkiewicz és Jaroslaw Siejkowski vezetésével kolozsvári független színházi társulatok színészei több olyan akciót, megmozdulást hoztak létre nyáron Kolozsvár utcáin, amelyek szociális, közösségi vagy egyéni témákat dolgoztak fel. A résztvevők most ezeket az etűdöket gondolják újra, egészítik ki új zenékkel, szövegekkel és adaptálják beltérre, pontosabban a ZIZ kulturális és szociális központ (az egykori ortodox zsinagóga) épületének különböző tereire. Az így elkészült előadást ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők december 30-án, csütörtök este hat órától a Találkozás terepe – www.facebook.com/terrainofmeeting –, valamint a Shoshin Színházi Egyesület – www.facebook.com/shoshin.theatre – Facebook-oldalán.

Zbigniew Olkiewicz a legendás Akademia Ruchu egyik alapítótagja, a független színházi csoportosulás által megvalósított előadások és projektek többségének társalkotója. Aktívan közreműködik nemzetközi színházi projektek, művészeti műhelyfoglalkozások és előadások előkészítésében, valamint megvalósításában világszerte. Jaroslaw Siejkowski producer, kulturális alkotó, színész, rendező és színházpedagógus, az Art Junction Alapítvány társalapítója és vezetője, a wroclawi Grotowski Intézet producere és projektmenedzsere. 1993 és 2020 között együttműködött és előadásokat, projekteket társalkotott a Teatr Biuro Podróżyval, Lengyelország egyik legnagyobb alternatív színházi csoportjával.

A Találkozás terepét a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület a lengyel Art Junction Alapítvánnyal közösen valósította meg a Bukaresti Lengyel Intézettel, a BBTE Színház és Film Karral, valamint kolozsvári független színházakkal és civil szervezetekkel (Made in Pata Rât Egyesület, Váróterem Projekt, Magic Puppet) együttműködve.

(Borítókép: A résztvevők a nyári, szabadtéri etűdöket gondolják újra. Fotó: Orbán Eszter)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ