ELMARAD: Tóték – sepsiszentgyörgyi vendégjáték a magyar operában
Vissza

ELMARAD: Tóték – sepsiszentgyörgyi vendégjáték a magyar operában

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tóték című előadása vendégszerepel decemberben Kolozsváron. A regényíró Örkény István születésének 110. évfordulója alkalmából tavaly novemberben bemutatott produkciót Bocsárdi László rendezte. A kolozsvári közönség december 6-án, kedden 19 órától láthatja a magyar opera színpadán.
FRISSÍTÉS: A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Tóték című vendégelőadása betegség miatt elmarad – adta hírül a Kolozsvári Magyar Opera. A megvásárolt jegyek visszaválthatók az opera jegypénztárában, valamint az eventbook.ro honlapon keresztül. 

Minden bizonnyal a világirodalom legjelentősebb drámai művei közé sorolható Örkény István Tóték című darabja, melyben összefonódik a komikus a tragikussal, a fennkölt az alantassal, az ésszerű az értelmetlennel úgy, hogy abból a legigazabb valóság kerekedik ki. Tóték egyetlen fia az orosz fronton harcol, és rábeszéli idegkimerültségben szenvedő felettesét, hogy szüleinél, Mátraszentannán pihenje ki a háború fáradalmait. Az őrnagy meg is érkezik a hegyi faluba, a Tót család pedig mindent elkövet, hogy a kedvére tegyen, abban a reményben, hogy így az őrnagy pártfogása alá veszi majd gyermeküket a harctéren. Ez az ártatlan családi történet valójában szürreális vízió a kiszolgáltatottságról, melyben a huszadik század minden iszonyatát felvázolja a szerző, de az éles hangú kritikán túl ott van benne az együttérzés és a szeretet is. A Bocsárdi László által rendezett előadás nem konvencionális formában dolgozza fel a darabot: a színpadkép rendkívül egyszerű, és talán épp ezért a drámai szövegen túl az Örkény által eredetileg írt Tóték kisregény is megjelenhet a produkcióban. „Örkény lelke” kitágítja a drámai idő fogalmát, így más síkon is meg tud szólalni az előadás, mint amit egy általános színdarab feltételez – olvasható a társulat közleményében.

Az előadásra jegyek válthatóak személyesen a Kolozsvári Magyar Opera pénztárában vagy online ide kattintva.

Borítókép: jelenet a Tóték című előadásból. Fotó: Barabás Zsolt


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ