Térrendezésről és épületvásárlásról döntött a városi tanács
Magyar karácsonyi ének is felcsendült a városházán
Magyar karácsonyi ének is felcsendült a városházán
Vissza

Térrendezésről és épületvásárlásról döntött a városi tanács

Elfogadta a Hóstát/Mărăşti negyedi tér körzeti városrendezési tervét (PUZ) hétfői ülésén a kolozsvári tanács. A terv szerint új arculatot kapna a Hóstát negyed központi része: felújítások, közterület-bővítés és -korszerűsítés, forgalomátszervezés, biciklisáv-kialakítás, tömegközlekedési infrastruktúra felújítása, föld alatti parkoló építése is szerepel a tanácshatározatban. Élénk vitát váltott ki a Malom utca 10–12. szám alatti BCR Bank épületének megvásárlására vonatkozó határozat is. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal azért élt az épület elővásárlási jogával, mivel a Mócok út 7. szám alatti épületet majd le kell bontani a metrómegálló építése miatt, a főtéri épületet pedig sürgősen fel kell újítani. A határozatot végül 18 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett hagytak jóvá. Kellemes meglepetésként a kolozsvári tanácsülés kezdetén a Kolozsvári Református Kollégium kamarakórusa magyarul énekelte el a Mennyből az angyalt.

A kolozsvári tanács hétfői ülésén először csendült fel magyarul karácsonyi ének: a Kolozsvári Református Kollégium kamarakórusa Kálló Zsuzsanna karnagy-zenetanár vezetésével magyarul énekelte a Mennyből az angyalt, ám román kolindát és a Csendes éjt is meghallgathatták németül a résztvevők a református kollégisták és az ortodox szeminárium énekkarának előadásában. Emil Boc polgármester az egység, a jóérzés és a tolerancia jelképes gesztusának nevezte a többnyelvű éneklést.

„Kisváros a nagyvárosban: még a 2020-as kampányban fogalmaztuk meg az élhető negyedek koncepcióját, aminek elengedhetetlen része a folyamatos fejlődés. A Hősök/Mărăşti tér sok kolozsvári magyar lakost is érint, így nagyon fontos felújítási projektje a városnak. A zöldövezetet egy hektárral bővítjük, a gyalogosövezeteket is kiterjesztjük: a járdák, a terek, játszóterek felületét megnöveljük, fákat ültetünk, és modern városi bútorzattal látjuk el a helyszínt. Továbbá föld alatti parkolót is tervezünk kialakítani” – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

A felújítás alá eső övezet körülbelül 11,4 hektár, a Magyar/21 Decembrie 1989 utca egy részét, részben a Téglás/Fabricii utcát, a Könyvtár sétányt, a Liliom/Crinului utcát, a Pacsirta/Ciocârliei utcát, a Honvéd utcában a 105–111. szám környéki részt, a Barcaság/Bârsei sétányt és a Szemere/Trotuşului utcát érinti. A projektet 2021–2027 között uniós alapokból kívánja megvalósítani az önkormányzat.

A kolozsvári körgyűrű első szakaszának ütemtervéhez igazodva a városi tanácsosok rábólintottak arra a partnerségi egyezményre, amelyet Kolozsvár önkormányzata kötött meg a szászfenesi, kisbácsi és apahidai önkormányzattal. Az ülésen részt vevő USR-s tanácsosok hiányolták, hogy nincs részletes cselekvési terv kidolgozva, és emlékeztették a polgármestert, hogy a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozása is több évet késett, ezért a munkálatok megvalósítása is várhatóan késlekedik. Munkacsoport létrehozását javasolták, amelyik figyelemmel kíséri a kivitelezést, illetve elvárják, hogy a városi tanács minden ülésén a csoport beszámoljon a munkálatok menetéről. Dan Tarcea liberális alpolgármester azzal nyugtatta le a tanácsosokat, hogy még túl korai ilyesmiről beszélni.

Hosszabb vitát váltott ki az a napirendi pont, amely a Malom/G. Bariţiu utcai BCR Bank épületének megvásárlására vonatkozott. Az USR-s tanácsosok most is azt nehezményezték, hogy túl drága az épület, ahhoz képest, hogy a terület amúgy is a polgármesteri hivatal tulajdonát képezi. A kezdeti több mint hatmillió eurós árat a városházi bizottságnak sikerült 5,8 millió euróra csökkenteni. A polgármesteri hivatal oda akarja költöztetni a Mócok útja 7. szám alatti lakosságnyilvántartó épületét, mert azt a metróállomás építése miatt le kell bontani, a Főtér és a Deák Ferenc/Eroilor utca kereszteződésében álló épületet pedig fel kell újítani. A határozatot 18 igennel és az öt USR-s tanácsos tartózkodásával fogadták el.

A tanácsülés elején Emil Boc polgármester elmondta: a napokban írta alá Bukarestben Cseke Attila fejlesztési miniszterrel azt a hétmillió eurós szerződést, amelynek köszönhetően az országos helyreállítási terv pénzalapjából tömbházak szigetelését valósíthatják meg. A Csillagvizsgáló/Observatorului utcai park esetében az önkormányzat kibocsátotta a munkálatok elkezdésére vonatkozó utasítást. Elkezdődött a Monostor negyedben a Kalányos/Primăverii utcai park tervezése is és az Irisz/Iris negyedi úgynevezett Porcelán híd munkálatai a tervek szerint haladnak, és év végéig befejeződnek. Idén több mint kétezer fémgarázst bontottak le városszerte: helyettük 2297 parkolóhelyet hoztak létre.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ