Tánczos Barna: sem Ukrajnában, sem Romániában nem emelkedett a rádióaktivitási szint
Vissza

Tánczos Barna: sem Ukrajnában, sem Romániában nem emelkedett a rádióaktivitási szint

A radioaktivitási szint a háború kezdete óta sem Ukrajnában, sem Romániában nem emelkedett, és alaptalan az aggodalom a zaporizzsja atomerőműnél mért értékek miatt – jelentette ki szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Mindezt Nicolae Ciucă miniszterelnök is megerősítette.

„Az elmúlt napokban sok ellentmondásos információ látott napvilágot a zaporizzsjai erőműben kialakult helyzetről. Elég hosszú telefonbeszélgetést folytattam az ukrán környezetvédelmi miniszterrel, és Ruszlan Strilets úr ismét hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a sugárzásellenőrző rendszer működik. Az európai államok adományai nyomán fejlesztették ki, és egészítették ki új sugárzásmérő egységekkel. Ez egy olyan rendszer, amely napi mérési adatokat jelent, s elküldi azokat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, ahogy mi is tesszük” – fejtette ki Tánczos Barna.

Hangsúlyozta, hogy a háború kezdete óta folyamatosan mérik a radioaktivitás szintjét, Románia és Ukrajna között folyamatos az információcsere. „Akár óránként is végeztünk méréseket azokban az időszakokban, amikor Ukrajna az atomerőművekkel kapcsolatos lehetséges problémákról számolt be” – nyomatékosította a miniszter.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ