Találkozás terepe – a lengyel Mozgás Akadémia bemutatásával folytatódik a projekt
Ingyenes online szeminárium és filmvetítés is várja az érdeklődőket
Ingyenes online szeminárium és filmvetítés is várja az érdeklődőket
Vissza

Találkozás terepe – a lengyel Mozgás Akadémia bemutatásával folytatódik a projekt

A kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület Találkozás terepe (Terrain of Meeting) nevet viselő projektje Zbigniew Olkiewicz, a lengyel Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) egyik alapító tagjának november 20-i, szombati online szemináriumával folytatódik, ahol a színházi csoportosuláson belül kifejtett tevékenységéről beszél, előadását pedig Andrzej Sapija 2006-os dokumentumfilmje követi az 1973-ban alapított legendás társulatról. Az alkotást választható magyar, illetve román felirattal ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a kezdési időponttól számított 24 órán át.

A projekt az eredeti tervek szerint Barbara Prądzyńska, az Art Junction Alapítvány tagjának online szemináriumával folytatódott volna november 19-én, amelyen az előadó roma fiatalokkal, valamint bevándorlókkal és menedékkérőkkel végzett munkáját mutatta volna be. Ennek a webinárnak az időpontja sem vész el, csak (betegség miatt) kissé átalakul, így november 27-én, szombaton 18.30-tól kerül rá sor.

A projekt folytatásaként tehát november 20-án, szombat este 18.30-tól Zbigniew Olkiewicz előadó- és vizuális művész tart webinárt, amelyet a Találkozás terepe  és a Shoshin Színházi Egyesület Facebook-oldalán, valamint a szeminárium Facebook-eseményénél közzétett Zoom-linken ingyenesen követhetnek az érdeklődők lengyel nyelven, román szinkrontolmácsolással.

Zbigniew Olkiewicz a legendás Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) – a lengyel független színház egyik legérdekesebb csoportosulása – által megvalósított előadások és projektek többségének társalkotója, aki a kezdetektől részt vesz a társulat tevékenységében, többek között európai, ázsiai és amerikai projektekben és fesztiválokon. Aktívan közreműködik nemzetközi színházi projektek, művészeti műhelyfoglalkozások és előadások előkészítésében, valamint megvalósításában világszerte. A színház, a képző- és előadóművészet, valamint az interaktív installációk határán tevékenykedik.

Zbigniew Olkiewicz Kolozsváron, a Találkozás terepe részeként nyáron bemutatott utcai megmozdulások előkészületeikor. Fotó: György Tamás

Zbigniew Olkiewicz előadását az Andrzej Sapija által rendezett 2006-os dokumentumfilm követi, amelyet 19.30-tól kezdődően 24 órán át tekinthetnek meg az érdeklődők a Találkozás terepe Facebook-oldalán, választható magyar, illetve román felirattal. A Mozgás Akadémia (Academy of Movement) című alkotás a lengyelországi Nemzeti Filmarchívum Audiovizuális Intézetének (FINA) forrásaiból származik, forgatókönyvét pedig a társulat alapítója és egykori vezetője, a 2014-ben elhunyt Wojciech Krukowski írta.

Az Akademia Ruchu társulatot 1973-ban hozták létre Varsóban, Lengyelország egyik legeredetibb kísérleti csoportosulásaként tartják számon, „nyelvezete” pedig még mai szemmel nézve is friss és hatásos. Az Akademia Ruchu az egyik első lengyelországi csoport, amely az utcára vonult és urbanizált városi környezetben hozott létre előadásokat, hétköznapi tevékenységeket és jeleneteket alapul véve, bevonva a járókelőket. „Az Akademia Ruchu megmozdulásai arra késztetik a nézőket, a résztvevőket és a járókelőket, hogy váratlanul olyan új szemszögből tekintsenek mindennapi életük elemeire, mintha még soha nem látták volna őket” – írta korábban a társulat tevékenységéről Konstanty Puzyna lengyel színikritikus.

Jelenet az Akademia Ruchu egyik produkciójából. Fotó: Jan Pieniążek

Az Akadémia előadásainak alapja a kezdetektől a mozgás volt, mégpedig olyan mozgás, amely szakított a klasszikus pantomimmel vagy a konvencionális színpadi gesztusokkal. A társulat tevékenységében a lényeg a mozgás dramaturgiája és az úgynevezett hétköznapi testbeszéd poétikájának megteremtése lett, amelyben a színészek fizikai cselekvései az előadás ritmus és tér által létrehozott szerkezetének vannak alárendelve. A csoport előadásaira jellemző az irodalmi párbeszédekről és cselekményekről való lemondás, valamint a hagyományos, sajátos jellemzőkkel és egyéni vonásokkal rendelkező szereplők hiánya, helyette zenei töredékek, hangok, kiemelt mondatok vagy szavak és személytelen karakterek kerülnek a mondanivaló középpontjába.

A novemberi program zárásaként 26-án a nemzetközileg elismert Teatr Węgajty társulat tagjai mutatják be a 90-es évek eleje óta falvakban és kisebb közösségekben kifejtett tevékenységüket, 27-én pedig Barbara Prądzyńska elmaradt webinárjára kerül sor. Részletek a projekt további eseményeiről hamarosan a Találkozás terepe Facebook-oldalán.

A Találkozás terepe projektet a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület a lengyel Art Junction Alapítvánnyal közösen valósítja meg a Bukaresti Lengyel Intézettel, a BBTE Színház és Film Karral, valamint kolozsvári független színházakkal és civil szervezetekkel (Made in Pata Rât Egyesület, Váróterem Projekt, Magic Puppet) együttműködve.

(Borítókép: Pillanat az Akademia Ruchu egyik szabadtéri előadásából. Fotó: Jan Pieniążek)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csütörtöktől Janovics Napok az Erdély ...
Először helyeztek ki köztéri adventi ...
Csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ