Számadás a rekordok évében: minden ötödik teljesítménytúrázó kiskorú
Vissza

Számadás a rekordok évében: minden ötödik teljesítménytúrázó kiskorú

A nagy ünnepi készülődésben néha meg is feledkezünk arról, mi minden történt az elmúlt esztendőben. Érdemes egy pillanatra lelassulnunk, visszatekintenünk és mérleget vonnunk 2022 történéseiről. A kolozsvári EKE-ben 2022 mindenképp a rekordok évének tekinthető, így hálás szívvel készülünk magunk mögött hagyni az óévet, és reménységgel indulunk az újév felé.

Megjelent a Szabadság és az EKE – Kolozsvár 1891 turistamelléklete, az Erdély decemberi számában.

A személyes megélések néha eltorzíthatják a valóságot, ezért a szóvirágok helyett most inkább beszéljenek a számok.

• Havonta 10–15 gyalogtúrát szerveztünk Kolozsvár környékén és távolabbi vidékeken, kora tavasztól késő őszig 50–150 km-es kerékpártúrákon is részt vehettek a sport szerelmesei, buszos honismereti kirándulásaink is nagy sikert arattak. 2022-ben több mint 600 jelentkezőt csalogattunk el honismereti és gyalogos túráinkra buszos kirándulásaink során, a többi gyalogos és kerékpáros túra résztvevőinek számát pedig legalább 1600-ra becsüljük a rendelkezésünkre álló statisztikák alapján.

• Március 5-6-án sikerült megszerveznünk a XVIII. EKE-gyereksíversenyt 104 bátor kis hőssel és a III. Hangay Oktáv Családi Síversenyt 97 résztvevővel a kisbányahavasi sípályán.

A síversenyek szervezőcsapata FOTÓ: LŐRINCZ FERENC

• Május 14-én megszerveztük a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúrát Kolozsvár és Torockó között 4 gyalogos és 14 kerékpáros túraváltozattal, a terepfutók ultramaratonon mérettethették meg állóképességüket. Minden várakozást felülmúlva a rendezvényen rekordszámú (578) résztvevőnk volt: 96 kerékpáros, 476 gyalogos és 6 maratonista.

• Június 25-én megszerveztük a III. Bánffy Miklós Emlék- és Teljesítménytúrát Kalotaszeg szívétől vlegyászai magaslatokig 3 gyalogos és 4 kerékpáros túraváltozattal: 222-en mozdultak ki komfortzónájukból, 87 kerékpáros és 135 gyalogos.

Biciklitúra a Gyimesekben: a gyimesbükki felújított őrháznál FOTÓ: SZIMA MÁRTON

• Július 16-án két távon zajlott a XXI. Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúra. Idén újdonságként bekapcsolódtunk a Kalotaszegi Magyar Napok rendezvénysorozatába: a célt Bánffyhunyadon a Barcsay-kertben rendeztük be. Az izgalmakat fokozta, hogy a túra előtti estén lezárták a Meleg-Szamos egyik hídját, így utolsó percben módosítanunk kellett az útvonalat: az 52 kerékpáros a Hideg-Szamos-völgyén, majd a Tábornok útjának nevezett meredek, kanyargós, de annál látványosabb útvonalon tekerhetett végig.

• Augusztus 14-én véget ért teljesítménytúra évadunk a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúrával, amit a 13. Kolozsvári Magyar Napok egyik nyitórendezvényeként szerveztünk meg Kolozsvár és Sztána között 4 gyalogos és 4 kerékpáros túraváltozattal, 10,96–61,23 km-es távokon. A túrán összesen 148-an vettek részt: 39 kerékpáros és 109 gyalogos futott be a sztánai Szentimrei-villában felállított célba.

A Kós-túra szervezőcsapatának töredéke FOTÓ: BOZSOKI ADRIENN

• A négy teljesítménytúrának összesen rekordszámú, 1000 résztvevője volt: 720 gyalogos, 274 kerékpáros és 6 maratonista, ebből 574 férfi (57,4%) és 426 nő (42,6%). Legnagyobb örömünkre sokan voltak – 206-an (20,6%) – a 14 év alatti kiskorúak is.

Idei sikereink nem valósulhattak volna meg a kolozsvári EKE önkéntes túravezetőinek áldozatos munkája nélkül, a síversenyeket és teljesítménytúrákat több mint 100 lelkes önkéntes segítette, mindenkinek nagy köszönet érte! Reméljük, hogy 2023 legalább ennyire eredményes lesz, és együtt a XXX. EKE Vándortábort is sikerre vihetjük, hogy mind szervezők, mind részvevők jó emlékekkel és felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak.

(EKE – Kolozsvár 1891)

Jókedv a Székelykőn, a Jókai túra legmagasabb pontján FOTÓ: SIPOS ÁRPÁD


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ