Román tannyelvű iskolába kell íratni az ukrán gyermekeket
Vissza

Román tannyelvű iskolába kell íratni az ukrán gyermekeket

Május elsejétől gyökeresen megváltozott a Románia területén tartózkodó ukrán háborús menekültek támogatási rendszere, amely szerint az állam bizonyos feltételekhez köti a segélynyújtást. Az egyik ilyen követelmény az, hogy a támogatásban részesülő édesanyáknak kötelező módon iskolába kell íratnia gyermekét vagy gyermekeit.

A módosításokról szóló sürgősségi kormányrendelet végrehajtását részletező határozat, amely többek között rendelkezik a lakhatási és étkezési támogatásra szánt összegekről, ezek odaítélési feltételeiről és mechanizmusáról, kimondja: az ukrán állampolgárok kiskorú gyerekei legyenek beíratva valamely romániai közoktatási intézménybe.

Az ukrajnai háborús menekülteken segítő egyházak, karitatív szervezetek és magánszemélyek új helyzet előtt találták magukat, az új feltételekkel kapcsolatban pedig több kérdést fogalmaztak meg, illetve aggodalmukat fejezték ki a kritériumok teljesíthetőségével kapcsolatban.

Egyrészt egyelőre nem tudni pontosan, nem EU-s külföldi állampolgárokról, háborús menekültekről lévén szó mi a beiratkozás eljárása, az anyukáknak milyen iratokat kell leadniuk, és hova.

Elfogadják az ukrán nyelvű magánoktatást?

Továbbá aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az ukrán gyermekeket minden valószínűség szerint a lakhelyükhöz legközelebb lévő, román tannyelvű közoktatási intézménybe kell majd beíratni. Eddig ezeket a gyermekeket az egyházak, magániskolák keretében szakképzett ukrán óvónők, tanítók és tanárok segítségével az ukrajnai tanrend szerint, az ukrán törvények alapján oktatták. Ilyen például a Magyar Unitárius Egyház égisze alatt működő Gondviselés Segélyszervezet által tavaly létrehozott ukrán óvodai és iskolai csoport, amelyet saját forrásokból, valamint helyi, országos és elsősorban amerikai adományozóknak köszönhetően működtetek.

Ugyanakkor komoly gondot jelenthet az, hogy az ukrán gyerekek egy szót sem fognak érteni románul, a tanítónőknek plusz időt és energiát kell fordítaniuk rájuk, emiatt pedig előfordulhat az, hogy képtelenek rendesen foglalkozni a román gyerekekkel, ami azok szüleinek felháborodását vonhatja maga után. Tapasztalattal rendelkező megfigyelők szerint sokkal célszerűbb lenne, ha a román állam elismerné az egyházak vagy magánoktatási intézmények által már hosszú hónapok óta működtetett óvodai és iskolai csoportokat, ezek keretében ugyanis a szomszédos országban érvényes tanrend alapján szakképzett ukrán tanerő foglakozik.

Tanfelügyelőség: segítenek az ukránul vagy oroszul beszélő önkéntesek

Kerekes Adelhaida Kolozs megyei tanfelügyelő-helyettest a helyzet kapcsán leszögezte: a beiratkozási feltételek a www.isjcj.ro weboldalon találhatók. – Az ukrán gyermekeknek olyan iskolába kell majd iratkozniuk, ahol már vannak oroszul vagy ukránul beszélő önkéntesek, akik segítenek a tantárgyak elsajátításában. A tapasztalatunk az, hogy a gimnazista, illetve a líceumi tanulók nem akarnak beiratkozni a romániai iskolákba, ők az ukrajnai online oktatást preferálják – jegyezte meg.

A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes hangsúlyozta: a Kolozsváron oktató ukrajnai oktatóknak vizsgázniuk kellene ahhoz, hogy juttatásukat a román állam fedezze. – Hivatalosan be kell jelenteniük magukat hozzánk – mutatott rá a tisztségviselő.

Kormányfő: jóváhagytuk a támogatás egy részét

Nicolae Ciucă bejelentette, hogy a kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta az ukrán menekülteket támogató program költségeinek fedezéséhez szükséges pénz egy részét.

A kormányülés elején a miniszterelnök elmondta, megvitatták az ügyet Lucian Bode belügy- és Adrian Câciu pénzügyminiszterrel, és úgy döntöttek, hogy az állami büdzséből biztosítják az ukrán háborús menekültek ellátásával járó költségek kifizetését az év első három hónapjára. Nyomatékosította azonban, hogy minden szükséges lépést megtett a kormány, és így júniusban mintegy 110 millió eurót kap Románia az Európai Bizottságtól a kiadások fedezésére.

– Azzal együtt, amit tavaly kaptunk, körülbelül 41 millió eurót, el lehet mondani, hogy az összegek fedezik ezeket a kiadásokat. Ugyanakkor kértük, hogy az idei évre a teljes összeg 200 millió euró körül legyen, hogy biztosítsuk a pénzalapot ezekre a kiadásokra – magyarázta Ciucă.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ