Out of the Frame – eszmecsere a részvételi színház közösségformáló szerepéről
Vissza

Out of the Frame – eszmecsere a részvételi színház közösségformáló szerepéről

A kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület második alkalommal szervezi meg Out of the Frame nevet viselő nemzetközi színházi fórumát: a szeptember 17-én, szombaton zajló egynapos eseménysorozat az Erasmus program részeként megvalósuló RIOTE (Vidéki inkluzív szabadtéri színházi nevelés) harmadik kiadásának záróeseménye, központi témája pedig a részvételi színház és annak lehetőségei. A Párizs utca 5. szám alatti ZIZ szociális és művészeti térben szervezett fórum részleteiről Köllő Csongort, a Shoshin Színházi Egyesület társalapítóját kérdeztük.

Már a 2019-es első Out of the Frame megszervezésének kiindulópontját is a RIOTE projekt részeként elkészült kiadványok bemutatási szándéka adta – tudtuk meg Köllő Csongortól, aki kifejtette: a kötetbemutatók mellé az első kiadáson is igyekeztek összetett és változatos programsorozatot társítani és nincs ez másképp idén sem.

„2019-ben az akkori fórumot követően úgy gondoltuk, ezt a formátumot szeretnénk a későbbiekben megismételni. Azt terveztük, hogy kétévente rendezzük meg a fórumot – függetlenül az erasmusos projektektől –, de a járvány és egyéb tényezők közbeszóltak, idén viszont a RIOTE által ismét lehetőségünk adódott a megszervezésre” – fogalmazott Köllő Csongor.

Tapasztalatcsere és kapcsolatépítés

Amint a Shoshin társalapítója elmondta, bár a fórum elsősorban különféle egyesületeknél, szervezeteknél szociális és kulturális tevékenységet folytató szakembereknek, művészeknek szól, a terítékre kerülő témák és a meghívottak meglátásai a kultúrakedvelők és a vidéki közösségek tagjai számára is érdekes információkkal szolgálhatnak.

„Az idei kiadásnál kiemelt szempont volt, hogy átfogóbb módon szólítsuk meg a helyi szakembereket, szervezeteket, művészeket. Szeretnénk, ha a fórum révén elindulnának, folytatódnának a munka szükségességét nyomatékosító beszélgetések, felhívva a figyelmet azokra a folyamatokra, amelyek a rendszereken kívül, periférián vagy vidéki közösségekben élők számára is elérhetővé teszik a kultúrát, a művészetet” – fogalmazott Köllő Csongor. Kiemelte: a fórummal teret kívánnak biztosítani a helyi és európai szervezetek közötti tapasztalatcserének, kapcsolatépítésnek, a részvételi színházzal kapcsolatos problémák megvitatásának és össze kívánják kapcsolni mindazon művészeket, szakembereket és érdeklődőket, akik hisznek a művészet és a színház közösségformáló erejében.

Workshop, beszélgetés, előadás

A szeptember 17-i Out of the Frame fórum indításaként fél tizenegytől a Welfare State International brit kísérleti színház és a Dead Good Guides társaság két alapítója, John Fox és Sue Gill a részvételi színházi módszerek gyakorlati oktatására koncentráló, a résztvevők rövid és spontán előadásával záruló műhelyfoglalkozást tart Three around Three címmel. Köllő Csongor elmondta: ezt a programpontot elsősorban azoknak ajánlják, akik szervezeteknél, intézményeknél és különféle részvételi színházi projektekben kifejtett munkájuk során hasznosítani tudják a workshopon bemutatott, gyorsan és könnyen alkalmazható, illetve továbbgondolható módszereket (a workshopra előzetesen jelentkezni a Shoshin Facebook-oldalán lehetséges).

A folytatásban délután két órától kezdődően Közösségformáló színházi módszerek címmel zajlik panelbeszélgetés kolozsvári és Kolozsvár környéki részvételi színházhoz kapcsolódó szervezetek képviselőivel. Köllő Csongor szerint a fórum ezen programpontja bárki számára izgalmas lehet, hiszen lehetővé teszi, hogy az érdeklődők (jobban) megismerjék a résztvevők álláspontjait, a munkájuk során felmerülő mindennapi nehézségeket, problémákat. A beszélgetés meghívottjai Doru Taloş (Reactor), Raluca Bugnar (Create.Act.Enjoy), Imecs-Magdó Levente (Váróterem Projekt), Silviu Ruşti (Magic Puppet), Köllő Csongor és Györgyjakab Enikő (Shoshin Színházi Egyesület), moderál Miki Branişte, a BBTE Színház- és Film Karának adjunktusa, a Colectiv A Egyesület elnöke. A beszélgetés román nyelven zajlik és a szervezők biztosítanak angol nyelvű szinkrontolmácsolást.

A fórum programja a helyi után nemzetközi kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik: délután négytől Nem színháznak való vidék? címmel értekeznek a meghívottak – Claire Marshall (Carn to Cove, Egyesült Királyság), Resetár Dániel (Déryné Program, Magyarország) és Iulia Popovici (kultúrpolitikai szakértő, Románia) – a vidéki turnézás sikeres nemzetközi modelljeiről és hazai gyakorlatáról – tudtuk meg Köllő Csongortól. A beszélgetés – amelynek moderátora Jászay Tamás színikritikus, szerkesztő, egyetemi oktató (Magyarország) – angol nyelven zajlik, de biztosítanak a közönségnek román és magyar nyelvű szinkronfordítást.

A folytatásban fél hattól kerül sor a RIOTE 3 projekt szellemi termékeinek bemutatására. A Mítosz a közösség hátterében című kiadvány a projektben együttműködő partnerek tapasztalatait, stratégiáit tartalmazza többek között a részvételi színház, az interkulturalitás és a szabadtéri színház kapcsán. Köllő Csongor szerint a kötet kiváló tanulási forrás lehet a témákban érdekelt jelenlegi és jövőbeli szakemberek számára. A másik kiadvány, A kilencedik érzék kutatási eredményeket feldolgozva járja körül a színház fiziológiai hatásait egyéni és csoportos szinten, színészekre és nézőkre vonatkozóan egyaránt – fogalmazott Köllő Csongor, hozzátéve: a bemutatót követően mindkét kiadvány elérhető lesz ingyenesen letölthető pdf-fájlként magyar, román, illetve angol nyelven, a későbbiekben pedig fizikai formátumban is tervezik a kötetek kiadását.

A fórum utolsó mozzanataként este fél héttől John Fox és Sue Gill, „a részvételi és utcaszínház, a közösséget megszólító színházi projektek legendás alakjai” tartanak előadást Egy hosszú rövid utazás – Keynote címmel az általuk 1968-ban alapított és 2006-ig működő Welfare State International brit kísérleti színházról – részletezte Köllő Csongor.

Az Out of the Frame fórum minden eseményére ingyenes a belépés, további részletek a Shoshin Színházi Egyesület Facebook-oldalán és a fórum Facebook-eseményénél böngészhetők.

(Az illusztrációk forrása: Facebook/Shoshin Színházi Egyesület)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ