Öt pályakezdő rendező kapott Filmgalopp díjat
Vissza

Öt pályakezdő rendező kapott Filmgalopp díjat

Egymillió forinton osztozik a Filmgalopp idei két fődíjasa: Nagy Márton és Farkas Ágnes Anna, az Így gyújtottam fel a barátnőmet és a Játsszuk tovább című rövidfilmek fiatal rendezői. A zsűri indoklása szerint „mindkét film egyedi hangon szólalt meg, az egyik lenyűgözött bennünket szellemességével, emlékezetes mellékszereplőivel, bátor vállalásával”. A közönségdíjat – és a vele járó ezer lejes pénzjutalmat – Mikola Csengele kapta (Finding Zoé). Idén a zsűri két különdíjat is odaítélt, ezeket László Barna (Freedom Rider) és Sós Timothy (Suborbital) vitte el. A szombati díjkiosztón Hatházi András átvette a Sárga Csikó Díjat, Váró Kata Anna pedig a Fám Erika-díjat. A Filmtettfeszt kolozsvári programja vasárnap lezárult, péntektől országszerte kilenc helységben – köztük Szamosújváron és Tordaszentlászlón – viszont további vetítésekkel folytatódik.

(Borítókép: Az idei Filmgalopp-díjasok (balról): László Barna, Mikola Csengele, Farkas Anna, Nagy Márton és Sós Timothy FOTÓ: FILMTETTFESZT)

 

Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon és Farkas Ágnes Anna Játsszuk tovább című filmje osztozik idén a Filmgalopp fődíján. Az Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon esetében hangsúlyozták, hogy „ez a film bárhol megállná a helyét, a lokális tartalmat képes olyan függetlenfilmes frissességgel ötvözni. Amikor néztük ezt a filmet, mindannyian azt gondoltuk, hogy ezt a filmet elkészíteni is jó buli lehetett, mindamellett rengeteg munka”. A Játsszuk tovább kapcsán értékelték „a rendezői koncepció erejét, a filmnyelv érzékeny használatát. Ebben a filmben nemcsak személyek, de egy helyszín története is kibontakozik, nagyon jó példa ez a film arra, hogy néha egy egyszerűnek tűnő helyzet lehet elképesztően sokszínű és gazdag, ha ezt a helyzetet megfelelő részletességgel dolgozzák ki az alkotók” – olvasható a Filmtettfeszt közleményében. A zsűri „kifejezetten értékelte a határozott színészvezetést. A néző maga is úgy érzi, mintha része lenne a filmen látott közösségnek, mintha a karakterek háttértörténete kibontakozna a jelenlétükben. Ez azért lehetséges, mert több dimenziós karaktereket látunk, akiknek az egymáshoz való viszonyairól finom rezdüléseik árulkodnak a párbeszédeik mellett. Ebben a filmben minden megmutatott generációt hitelesen láttunk megjelenni, a film bevon minket a világába és akkor sem enged el, amikor már a stáblista pereg.”

A Filmgalopp 1 millió forint értékű fődíját a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel, a hozzá tartozó trófea megvalósítását pedig a bukaresti Liszt Intézet támogatta. A tíz versenyfilmre a közönség online szavazhatott. A közönségdíj nyertese a Finding Zoé című, 17 perces film, Mikola Csengele munkája. A közönségdíj idén is pénzjutalom, 1000 lej a Nobila Casa felajánlásával. A zsűri két különdíjat is odaítélt, ezeket László Barna Freedom Ridere és Sós Timothy Suborbitalja vitte el. A különdíj két, egyenként 250 lej értékű vásárlási utalvány a Nobila Casa felajánlásával.

Az idei fődíjas Nagy Márton és a különdíjas Sós Timothy korábban is kapott már elismerést a Filmtettfeszten: Szabad Románia című közös filmjük 2020-ban megosztott fődíjas lett és a közönségdíjat is elvitte.

A szombati díjkiosztó ünnepségen Hatházi András átvette a Sárga Csikó Díjat – méltatását Pál Emőke színművésznő, egykori diákja, jelenlegi pályatársa fogalmazta meg –, Váró Kata Anna pedig a Filmtett Egyesület kritikusi nívódíját, a Fám Erika-díjat.

Az ötvenes évei közepét taposó, brassói születésű Hatházi András rövid matematikahallgatói időszak után szakképzetlen munkásként és beszerzőként dolgozott, mielőtt 1992-ben színészi diplomát szerzett Marosvásárhelyen, amit később a budapesti SzFE-n egészített ki DLA-fokozattal. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának egykori tagja jelenleg szabadúszó, tanít a kolozsvári egyetemen. Nemcsak színész, hanem drámaíró, költő, forgatókönyvet, adaptációt is írt. Emlékezetes színpadi szerepei mellett gyakran láthatjuk román filmekben is. Jászai Mari-díjat, Gábor Miklós-díjat, két UNITER-díjat kapott, A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje és kétszer jelölték Gopóra, a „román Oscarra” a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Váró Kata Anna Kecskeméten született, Debrecenben bölcsészetet tanult, az ELTE-n angol nyelv- és irodalomszakos tanári diplomát, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen doktori címet szerzett. A Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézetének oktatója, a Csokonai Színház Nívódíj-bizottságának tagja. Kritikáit, tanulmányait számos szaklap publikálja, 2004 óta a Filmtett állandó szerzője. Több filmfesztivál zsűritagja, programválogatója, szervezője, tudósítója.

FILMTETT MOZI SZAMOSÚJVÁRON ÉS TORDASZENTLÁSZLÓN
A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programja a hétvégén kilenc további helyszínen folytatódik országszerte. Két filmet vetítenek Szamosújváron és kettőt Tordaszentlászlón. Október 14-én, pénteken 10 órától vetítik gyerekeknek A kuflik és az Akármi című magyar animációs filmet Szamosújváron a Béke moziban és Tordaszentlászlón a művelődési házban. Október 15-én, szombaton Tordaszentlászlón a Külön falka című magyar–szlovák filmdrámára várják a 12 évesnél idősebbeket 19 órától a kultúrotthonba, Szamosújváron pedig október 16-án, vasárnap 19 órától a Toxikomát vetítik a Béke moziban. A vetítésekre a belépés ingyenes.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ