Megvétóznák a bánffyhunyadi magyar óvodát
Vissza

Megvétóznák a bánffyhunyadi magyar óvodát

A Bánffyhunyadi Tanácsnak pénteki rendkívüli tanácsülésen kellett volna elfogadnia azt a határozat-tervezetet, miszerint a helyi Princhindeii veseli óvoda magyar csoportjai új épületbe költöznek, miután a Bánffyhunyadi Református Egyházközség területén, a magyar kormány anyagi támogatásával épült, új ingatlant július közepén felavatták. Oana Goga szociáldemokrata tanácsos azonban úgy véli, hogy az új épületben nemcsak a magyar, hanem a román gyermekeknek is helyet kellene kapniuk. Buzás-Fekete Máriától, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármesterétől megtudtuk: a pénteki tanácsülést objektív okból – a város jegyzőjének a megbetegedése miatt – elhalasztották, így a tervezet egy későbbi tanácsülés tárgyát képezi majd. Vincze-Minya István kalotaszegi esperes tudomása szerint a magyar óvodai csoportba eddig is írattak román gyereket, tehát nem merül fel a kirekesztés esete, amivel a PSD-s tanácsos vádolta a magyarokat.

Rendkívüli tanácsülésen hagyták volna ma jóvá Bánffyhunyadon azt a tervezetet, amelynek értelmében a városban működő Princhindeii veseli óvoda magyar csoportjai átköltöztek volna a Bánffyhunyadi Református Egyházközség tulajdonát képező területén megépített óvoda-bölcsőde épületébe. A határozattervezetbe azt is belefoglalták, hogy az új épület működési költségeit a helyi önkormányzat fedezi.

Oana Goga, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bánffyhunyadi szervezetének elnöke, városi tanácsos azonban kifogást emelt a határozat ellen, szerinte az épületben helyet kellene kapniuk a román csoportoknak is.

A PSD akkor szavazza meg a határozattervezetet az önkormányzati finanszírozású reformátusok óvoda létrehozására, ha az etnikai hovatartozástól függetlenül fogadja be a gyerekeket, hiszen a város költségvetéséhez nem csak a magyarok, hanem a románok is hozzájárulnak, magyarázta a tanácsos a román sajtónak. A szociáldemokraták ezért azt javasolják: zárják be a két létező óvodát a Horea és az Ecaterina Varga utcákban, hiszen ott a körülmények nem alkalmasak az oktatásra, és hozzanak létre egy multietnikus óvodát a magyar kormány építette új épületben, melyben ilyenformán 5 magyar és 4 román csoport működne, plusz egy iskolai felkészítő csoport, nyilatkozta.

Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere lapunknak azt nyilatkozta: meglepetésként érte a szociáldemokrata tanácsos állásfoglalása. Vélhetőleg a határozattervezetet vagy az augusztus végi rendes tanácsülésen, vagy egy másik alkalommal tűzik ismét napirendre. A pénteki tanácsülés azért marad el, mivel a város jegyzője koronavírusos lett, helyettese pedig pihenőszabadságát tölti.

 – Senki sem állította, hogy a létesítménybe nem járhatnak román nemzetiségű gyermekek. Az oktatás ugyan magyar nyelven fog folyni, de tudomásom van olyan esetről is, amikor bánffyhunyadi román nemzetiségű gyermeket a szülei magyar csoportba írattak. A határozattervezetben szerepel az is, hogy az épületet bérmentesen átadjuk a helyi tanácsnak, amely vállalja a létesítmény működtetését. Több településen kötöttek már ilyen szerződést, nem ez lenne az első – nyilatkozta Vincze-Minya István a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese.

– A Nemzeti Liberális Párt helyi és megyei szinten is koalíciós partnerünk, együtt eddig is számtalan olyan projektet valósítottunk meg, amelyek Bánffyhunyad fejlődését szolgálták. Az új óvoda megépítésével új lehetőség nyílt az önkormányzat számára és bízunk benne, hogy ebben a döntésben is számíthatunk a koalíciós partnerre – nyilatkozta a Szabadságnak Antal Géza a Kolozs Megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Borítókép: Kiss Gábor


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ