Megnyílt Kolozsvár második nagy sporttelepe a Monostoron
A civil aktivistákat nem hívták meg az ünnepségre
A civil aktivistákat nem hívták meg az ünnepségre
Vissza

Megnyílt Kolozsvár második nagy sporttelepe a Monostoron

Internetes előjegyzéssel lehet pályát, játékteret foglalni Kolozsvár újabb nagyszabású, La Terenuri elnevezésű sporttelepén, amelyet péntek délben adott át hivatalosan Emil Boc polgármester. Elmondta: ez a város második nagy méretű sportbázisa, amely megfelel az európai szabványoknak, s ahol szinte valamennyi sport űzhető. Hozzátette: a www.sportinclujnapoca.ro webes platform segítségével gyorsan és hatékonyan mind a Györgyfalvi lakónegyedi, mind pedig a tegnap felavatott sporttelep létesítményeire igényelhető előjegyzés. Az érdekeltek a következő sporttermeket és -pályákat foglalhatják le online: asztalitenisz, fallabda, minifutball, tenisz, faltenisz, kosárlabda, röplabda. Foglalás nélkül vehető igénybe a beltéri jóga- és pilatesterem, a mászófal, a szabadtéri asztalitenisz, a strandröplabda, a tollaslabda, kosárlabda űzésére alkalmas helyek, a fitneszövezet és a gördeszkapálya – mondta az elöljáró.

Révbe ért a kolozsvári civil aktivisták több mint egy évtizedes figyelemfelkeltő tevékenysége és a városháza szakembereinek munkája: pénteken Emil Boc polgármester és a kolozsvári városháza illetékesei ünnepélyesen felavatták a Monostor lakónegyed végén található, La Terenuri elnevezésű korszerű sporttelepet.

Amint arról lapunk is több ízben beszámolt, a Silviu Medeşan építészmérnök, illetve a Laura (Lala) Panait és az Andrian Dohotaru vezette civil szervezetek és informális csoportosulások hosszú éveken keresztül különböző szabadtéri rendezvényeket szerveztek a környéken annak érdekében, hogy felhívják az önkormányzat figyelmét a kommunizmus idején épült létesítmény teljes körű felújításának a szükségességére. A Mehedinţi és a Parâng utcában lakók a megmondhatói: két utcának az erdő közelében lévő találkozásánál, a Kálvária-patak szomszédságában jóval 1989 előtt épült sporttelepet a rendszerváltás utáni polgármesterek nem újították fel, a tenisz-, kosárlabda- és focipályák teljesen tönkrementek, a minimális karbantartási munkálatokat a polgárok végezték el.

A civil aktivisták joggal tartottak attól, hogy a városháza képtelen ellenállni az ingatlancápáknak is nevezett befektetők nyomásának, s a kikapcsolódásra, sportolásra kiválóan alkalmas telekre tíz- vagy tizenöt emeletes tömbházak épülnek, amely tovább rontaná a monostori betondzsungel okozta amúgy is alacsony életminőséget, illetve a beépített terület és a zöldövezet arányát. Források szerint az erdő alatti rendkívül értékes telekre több ingatlanbefektető pályázott, ám a polgárok nyomására a városháza eldöntötte: teljes körű felújításra kerül sor, mi több, lényegesen kibővítik az 1989 előtti sporttelep területét abban a kolozsvári lakónegyedben, ahol hozzávetőlegesen 100 ezren laknak… A civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, kezdeményezésüket közel 3 ezer monostori lakos támogatta. Ugyanakkor a városháza szervezte részvételi költségvetés keretében is többen kérték a sporttelep felújítását és kibővítését.

Az avatóünnepséget péntek délután rendezték.

– Kedves kolozsváriak, itt van az önök pénzének egy része, azaz mintegy 6 millió euró. Lévén, hogy ez a létesítmény nem felelt meg a kritériumoknak, ebben az esetben nem tudtunk európai pénzekre támaszkodni, ezért a sportbázist a városháza költségvetéséből építettük fel. Van azért kapcsolat az EU-s alapok és az itteni befektetés között: lévén, hogy a brüsszeli összegeket más célokra tudtuk felhasználni, a megmaradt pénzekből tudtuk megvalósítani a 4,3 hektáros területen fekvő monostori sportbázist. Tudomásom szerint Kolozsvár az egyetlen romániai város, amely két nagyon korszerű és nagy méretű sportpályával rendelkezik, a polgárok pedig online foglalhatják le a kívánt termeket – mondta az elöljáró.

Kiemelte: az érdekeltek igénybe vehetik az 1,3 kilométer hosszú futópályát, a gyermekek rendelkezésére pedig nagyon korszerű játszótér áll. Közölte, hogy december–március időszakban hétfőtől csütörtökig 10–20 (pénteken és szombaton 10–21), áprilistól novemberig pedig hétfőtől csütörtökig 9–22 (pénteken és szombaton 10–22) óra között vehetők igénybe a sporttelep létesítményei.

– A sportbázis a kolozsváriak életminőségén javít, remélem, mindenki örvend neki – jelentette ki a polgármester.

A városvezető bejelentette: az elkövetkező években két újabb nagy méretű sporttelepet adnak át: a Mărăşti téren a volt Expo Transilvania környékén, illetve a Tóközben.

A Szabadság által megkeresett civil aktivisták, akik 2012 óta küzdöttek a sporttelep felújításáért, keserűen megjegyezték: sajnos, őket nem hívták meg az átadóünnepségre.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ