Létszámrekordot döntött a Vibe, 82 ezren buliztak idén
Vissza

Létszámrekordot döntött a Vibe, 82 ezren buliztak idén

Közel kétszer annyian vájboltak a Maros-parton, mint három évvel ezelőtt – derül ki a fesztiválszervezők közleményéből. A négy este nagyszínpados fellépői – Majka & Curtis, Tankcsapda, John Newman és a Bagossy Brothers Company – megtöltötték a nézőteret. A teltházas koncertek, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) társszervezésében újjászülető VIBE Koli és a Fashion Corner előadások mellett a fesztiválozók strandolhattak, egyetemi programokkal ismerkedhettek vagy sportbajnokságokon vehettek részt. Sosem volt még ennyi zenei és nappali program a fesztivál kínálatában.

Bebizonyosodott, hogy a Vibe fesztiválnak helye van Marosvásárhelyen, és hogy a fiatalok egyik elengedhetetlen nyári találkozóhelyévé nőtte ki magát. Idén 82 ezren buliztak az öt nap alatt a Maros-parton. Az újítások – Weekend strand integrálása, a fesztivál nyári egyetemének kibővítése, a helyszín újragondolása, és a több zenei fellépő – pozitív visszhangnak örvendtek, ezért a jövőben is nagyobb hangsúlyt fektetünk ezekre – értékelte a rendezvényt Rés Konrád Gergely, a Vibe Fesztivál főszervezője.

A nagyszínpados koncertekre megtelt a fesztivál nézőtere, legtöbben Majka és Curtis koncertjén voltak vasárnap, de közel annyian ellátogattak a Tankcsapda vagy a Bagossy Brothers Company koncertjeire is. Emellett még sokan kíváncsiak voltak ByeAlex és a Slepp, Dzsúdló, Azahriah, Carson Coma és Krúbi produkcióira is. Nem csak a közönségnek, de a fellépőknek is maradandó élményt nyújtott a fesztivál. „Örültem, hogy itt lehetünk, és ez nekünk nagy dolog” fogalmazott ByeAlex. „Azt tudtam, hogy nagyon jó a közönség, de ez tényleg nagyon extra volt” beszélt az élményeiről Majka.

John Newman angol énekes pénteki megakoncertje igazi külföldi, elektronikus fesztiválhangulatot teremtett. A party arénában fellépett az ausztrál női DJ duo, Nervo, az angol lemezlovas Jonas Blue, a Bongo Cha Cha Cha slágerükről híres Goodboys, a koszovói-albán DJ Regard, a német Alle Farben, a török származású Burak Yeter és a VIBE-ra visszatérő brit DJ duo Sigma. Jonas Blue először járt Romániában, és külön megdicsérte a fesztiválozókat, mert elmondása szerint rég nem érzett ilyen nagy energiát a közönségben.

Példaképek, jövőkép, kihívások szlogen alatt futott az idei VIBE Koli, a fesztivál tudásfóruma, amelynek idén a Mathias Corvinus Collegium (MCC) volt a társszervezője. Három helyszínnel és több mint 15 partnersátorral várta a fiatalokat. Az életút beszélgetéseken, előadásokon és workshopokon kívül a diákok betekinthettek a romániai felsőoktatási intézmények kínálatába, illetve számos partnersátor oktatóprogramját élvezhették. Több tematikát is körbejártak a meghívott előadók, így a fenntarthatóság jegyében szó volt élelmiszerpazarlásról, energiaszektorról, és az elektromos autózásról. A legújabb technológiákról is hallhattunk a Koliban, így szó esett NFT-ről és a kriptóról is. A fiatal tehetséggondozásnak és a mentálhigiénés jólétnek is több előadást szenteltek az idei tudásfórumon, így szó volt az ambícióról, kapunyitási pánikról, vállalkozói életutakról vagy állásinterjúkról. A sztárfellépők sem maradhattak ki az idei Koli előadók közül, karrierút beszélgetést hallhattunk a Trollfoci és a Vates oldal kezelőitől, illetve a Hollywood Hírügynökség YouTube csatornát működtető Szirmai Gergelytől, illetve közönségtalálkozót tartott a Tankcsapda. Példaképekből sem volt hiány, hiszen jelen volt Fa Nándor szólóvitorlázó, az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a Földet; Varga Csaba hegymászó; Fángli Henrietta, VSK bajnok úszó és Balázs Krisztián, tornász Európa-bajnok. A Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, Szalai Zoltán is előadást tartott a tehetséggondozásról, illetve az MCC-vel partnerségében idén hét angol nyelvű előadást is hallgathattak a fesztiválozók, olyan neves tanároktól, mint Patrick Shoaf Gray (Durhami Egyetem bölcsészettudományi igazgatója, MCC vendégoktató) vagy Calum T. M. Nicholson (Cambridge-i Egyetem tanára, MCC vendégoktató).

Az ötödik Vibe-ra már most beszerezhető a jegy a www.vibefestival.ro oldalán, július 11-ig super early bird áron. 2023-ban július 6-9. között várják a fesztiválozókat a Maros-partra. A fesztivál napi hangulatvideói megtekinthetők a fesztivál Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

Borítókép: Salceanu Vio 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ