Könyv készült a hetvenéves Művészeti Múzeumról
Vissza

Könyv készült a hetvenéves Művészeti Múzeumról

Kétnyelvű, román–magyar kötet jelent meg a kolozsvári Művészeti Múzeumról, amely idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját. A könyvet szerda délután mutatták be a múzeum Tonitza-termében, Claudia Dărăban és Iakob Attila szerzők jelenlétében. A kötetet Nastasă-Kovács Annamária fordította.

Családias hangot ütött meg Lucian Nastasă-Kovács igazgató a kolozsvári Művészeti Múzeum hetvenéves fennállásának alkalmából kiadott könyv bemutatóján, miközben a kétnyelvű kötet fontosságáról és olvasmányosságáról beszélt.

„Hetven év egyenértékű egy emberöltővel. Örülök annak, hogy a Kolozs Megyei Tanács alelnökeként tizenöt éve én is részese vagyok a múzeum életének, és azt látom, hogy a múzeumban egyre több és többféle eseményt szerveznek” – fogalmazott az eseményen Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke, kiemelve: a múzeum vezetőségének és munkatársainak köszönhetően a létesítmény dinamikus kulturális intézménnyé vált. „Nekünk, magyaroknak fontos ez az intézmény Kolozsvár szívében” – tette hozzá.

Nagy Zoltán, a könyv megjelenését finanszírozó Iskola Alapítvány elnöke szerint a könyv „kulcsot” jelent a kötet olvasói és a múzeum látogatói számára egyaránt. Livia Drăgoi, a múzeum egykori igazgatója elmesélte: miután 1968-ban elvégezte Bukarestben a Képzőművészeti Egyetemet, Kolozsvárra került, és élete összefonódott a múzeuméval. Iakob Attila muzeológus, a kötet szerzője szerint a kiadvány az intézmény életét mutatja be, de nem monográfiához hasonlatosan. A szerzők a létesítéstől az 1989-ig terjedő időszakot mutatják be részletesebben – derült ki az eseményen.

„A célunk az volt, hogy a nagyközönséggel megismertessünk néhány kevésbé ismert történetet. Aki elolvassa a könyvet, megtudja: melyek voltak abban az időszakban a gondok, hogyan teltek a mindennapok. Kevesen tudják, hogy 1952-es létesítése után a múzeum a volt Redutban működött, és csak később költözött át a Főtérre, a Bánffy-palotába. A múzeumnak nagyon gazdag irattára van, innen kerültek a könyvbe a kiállításokról származó fotók, a kiállított művészeti alkotások” – tudtuk meg Claudia Dărăban muzeológustól, a kötet szerzőjétől.

Borítókép: Feleki István felvétele


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ