Kivonul az Enel Romániából, a PPC 3,2 millió ügyfélt szerezhet
Vissza

Kivonul az Enel Romániából, a PPC 3,2 millió ügyfélt szerezhet

Tavaly még csak a szándék fogalmazódott meg, hogy az Enel kivonul Romániából. Most viszont le is zárultak a tárgyalások, és a felek bejelentették: megállapodtak az Enel Románia aktíváinak értékesítéséről. Nagy meglepetés nincs, hiszen a görög állami áramszolgáltató vállalatot, a PPC-t már ősszel hírbe hozták az Enellel, hogy ő lenne az érdeklődő. Ezt most hivatalosan is megerősítette a két fél. Közölték: a tranzakció értéke 1,26 milliárd euró.

Az olasz Enel csoport már tavaly ősszel jelezte, hogy kivonulását tervezi több országból, közöttük Romániából is, így Európában az olasz és a spanyol piacra fog összpontosítani. Akkor elmondták, az Enel csoport 21 milliárd euró értékben akar értékesíteni eszközöket, hogy csökkentse az adósságait. Románia mellett Argentínából és Peruból vonul ki, illetve Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Chilében és Kolumbiában folytatja működését. A spanyol piacon a gázüzletágat is értékesítik, s ezzel együtt a 69 milliárd euró értékű adósságot 51-52 milliárd euróra mérsékelik.

Az Enelnek hazánkban mintegy 3,2 millió ügyfele van, főleg az ország déli, dél-keleti részén, valamint a Bánságban számít jelentős piaci szereplőnek a villamos energia szolgáltatása és elosztása területén. A megállapodás szerint az Enel eladásáról szóló tranzakciót 2023 harmadik negyedévében tervezik lezárni. Annak nyélbe ütéséig több előzetes feltételt kell teljesíteni, ezek mind olyan szokványos előírások, amelyek az ilyen tranzakcióknál törvényes előfeltételnek számít. Egyebek mellett az illetékes országok versenytanácsainak is jóvá kell hagyniuk a megállapodást. Az intézmény elsősorban abból a szempontból kell megvizsgálja a piaci változást, hogy sérül-e vagy sem a piaci verseny.

A görög PPC saját forrásokból és hitelekből akarja finanszírozni az üzletet. E szerint összesen 800 millió euró hitelt vesz fel bankoktól. Georgios Stassis, a PPC vezérigazgatója elmondta, hogy az Enel romániai üzletágának felvásárolása tökéletesen illeszkedik a görög vállalat stratégiájába, hiszen földrajzi és kereskedelmi szempontból is ideális választásnak bizonyul. A PPC célja az, hogy Dél-Kelet-Európa legnagyobb áramszolgáltató vállalata legyen, és ezzel a tranzakcióval ez teljesülhet is.

A tárgyalások tavaly december közepén kezdődtek, kétszer is meghosszabbították a határidőt, előbb január végére, majd február végére tervezték a lezárását. A PPC ezzel a tranzakcióval rövid idő alatt eléri azt, hogy 1 GW energiát állítson elő újrahasznosítható forrásokból, és a hazai villamosenergia-szolgáltatási piacon vezető szerepre tesz szert.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...