Kiállítással zárták az évet a szamosújvári kézműves szakkörök
Vissza

Kiállítással zárták az évet a szamosújvári kézműves szakkörök

A járvány sok mindenben átírta az életünk, megváltoztak szokásaink, elmaradtak a találkozási alkalmak. A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott szamosújvári szakkörök ezt az űrt hivatottak betölteni, találkozási lehetőséget teremetni a kézműveskedés öröme mellett. Június közepén a szakkörök szervezői közös kiállítással zárták az évet, amelyre a családtagokat, barátokat, érdeklődőket is meghívták.

A szakköröket heti rendszerességgel tartották a tanév során, novemberben indultak, ötfős csoportokban. Az egyik kedvelt kör a mézeskalács készítés, amelyet Egri Hajnal vezetett. A sütemény különféle formáit illetve díszítési technikáit sajátították el a résztvevők, amelyet nem csak a karácsonyi ünnepkörben hasznosíthatnak. Készülhetnek mézesek például március 8-ára, a Nők Nemzetközi Napja alkalmából. Szamosújváron, Balázs-Bécsi Enikő helyi RMDSZ-es tanácsos és szakkör tag kezdeményezésére 400 mézeskalács tulipánt sütöttek. A férfi tanácsosok segítségével, ezekkel megajándékozták a történelmi egyházak istentiszteletein résztvevő hölgyeket, de ellátogattak az oktatási intézményekbe is, örömet szerezve a pedagógushölgyeknek is.

A Szamosújvári Kézművesek Egyesülete is indított szakköröket: Felszegi Melinda a kosárfonást vezette, míg Bartha Katalin a gyöngyfűzést. Elmondásuk szerint nagyon várták mindig a következő alkalmat, hogy együtt legyenek, beszélgessenek, örüljenek egymás sikerének, nevessenek s közben, észrevétlenül közösséget alkossanak. A szakköröket úgy képzelték el, hogy a szakkörvezető az online videóból megtanulja az elkészítendő tárgy előállításának lépéseit, majd megmutatja a többi tagnak is. A kosárfonás azonban egy kicsit próbára tette a kézműveseket, és segítségül hívták Ráduly János székely kosárfonót, aki egy hétvégén megmutatta a „vessző lelkét” az érdeklődőknek.

Június közepén kiállítással zárták az évet, amelyre meghívták a családtagokat, barátokat, érdeklődő szamosújváriakat. A kiállításmegnyitó első felében bemutatták a műhelyeket, a tagok beszámoltak az év során átélt élményeikről. A továbbiakban Incze Zsuzsa tartott előadást a 19-20. századi vörösréz konyhai eszközökről. A kiállítást gazdagították az Incze Zsuzsa magángyűjteményéből származó vörösréz tésztaformák és konyhai eszközök. Még egy kuglófrecept is kézről-kézre járt, az őszi újraindulásig azt is kipróbálják a kreatív szakkörösök.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ