Kárpát-medencei „menyekezői” népviselet a kifutón
Vissza

Kárpát-medencei „menyekezői” népviselet a kifutón

Nem szokványos divatbemutató helyszíne volt szombaton a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme: menyasszonyi népviseleteket mutattak be a Kárpát-medence több településéről. Az érdeklődők Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő magánkollekciójának értékes ruhakölteményeit tekinthették meg, köztük erdélyi darabokat is.

(Szöveg: Csermák Zoltán, fotók: Kiss Gábor/MTI. Borítókép: gyöngyöspatai menyasszonyi viselet)

A paraszti kultúrának az egyik legünnepélyesebb eseménye volt az esküvői szertartás és a lakodalom. Sokszor a családok erejükön felül vállalták a költséges menyasszonyi ruha elkészítését, például a Tordaszentlászlói Kalotaszegi Tájmúzeumban látható díszes öltözékek némelyike akár két ökör árát is kóstálta.

A mérai menyasszonyi viselet egyik változata

A kiállításon a Kárpát-medence tizenöt településéről egy-egy ruhaegyüttest láthattunk. A Menyekező címet viselő zenés-táncos bemutató átfogó képet adott a századelőn divatos tótkomlósi, kállói, ajaki (képünkön), sárközi, kalocsai, gömöri, bukovinai, klézsei, magyarpalatkai, krasznai és mérai menyasszonyi viseletekről, utóbbiból mindjárt kettőt is bemutattak.

A bemutatón részt vett Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja és maga a gyűjtő, Pitlik-Sipos Eszter is.

Krasznai menyasszonyi ruha

– Gyermekkoromban ismerkedtem meg a néptánc világával, és szerettem meg azt olyannyira, hogy ma már hivatásként foglalkozom vele tánctanárként, valamint a Nyírség Táncegyüttes egykori tagjaként. Több mint tizenöt éve gyűjtöm a teljes magyar nyelvterületről a különböző leány és asszony ünnepi viseleteket. Nagyon sok eredeti darab, valamint az eredeti alapján pontosan elkészített replika található meg a gyűjteményemben. Rengeteget utaztam, nemcsak azért, hogy összegyűjtsem a ruhákat, hanem azért is, hogy adatközlőktől megtanuljam, mit, mikor, milyen alkalomra és hogyan hordtak. Nagyon sok segítséget kaptam ezektől az emberektől, amiért nagyon hálás vagyok, és igyekszem megköszönni ezt azzal, hogy a kiállításaim, előadásaim és bemutatóim során tovább őrzöm és -adom az általuk kialakított hagyományt – vallja gyűjteményéről Pitlik-Sipos Eszter.

A hagyományőrző tárlat szombati megnyitója után az egybegyűltek táncházban vehettek részt a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Sióagárdi és mérai menyasszonyi viselet


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ