Ismét napirenden a kormányfőcsere
Vissza

Ismét napirenden a kormányfőcsere

Ismét napirendre került a kormányátalakítás és a kormányfőcsere, miután veszített a lendületéből a tanügyi sztrájk. Sajtóértesülések szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök péntekig kész lemondani, ha addig a pedagógusok munkabeszüntetése véget ér. A román sajtó azt is tudni véli, hogy Klaus Iohannis elnök szeretné, ha az RMDSZ kormányon maradna.

Harmadik hetébe lépett a tanügyi sztrájk annak ellenére, hogy a kormány elfogadott egy sürgősségi rendeletet a pedagógusok bérének növeléséről. A tanügyisek továbbra is elégedetlenek, viszont a kormánypártok máris arra számítanak: a héten véget érhet a sztrájk, így Nicolae Ciucă miniszterelnök lemondhat. Ehhez elsősorban az kellene, hogy a tanárok kevesebb mint fele támogassa a sztrájkot, ebben az esetben a szakszervezetek felfüggeszthetik a munkabeszüntetést. Mint ismert, a kormánykoalíció a tanárok sztrájkja miatt halasztotta el a kormányfőcserét, amelyet követően majd Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök kellene hogy legyen a következő miniszterelnök.

Politikai források szerint a pártok eltökélt szándéka, hogy a koalíciós együttműködési megállapodásban rögzített cserét levezényeljék a héten. Újdonságnak számít, hogy a román pártok, de főleg Iohannis és az ő hatására a liberálisok, barátságosabb hangnemet ütöttek meg az RMDSZ-szel szemben, és már hajlandók elfogadni azt, hogy a szövetség továbbra is legyen tagja a koalíciónak. Ehhez az is kell, hogy a szociáldemokraták ne ragaszkodjanak körömszakadtáig a közlekedési szaktárcához, amelyet a koalíciós egyezség szerint a liberálisok vehetnek át. Ezzel csökkenhet az RMDSZ-re nehezedő nyomás, hiszen ha a szövetség megtarthatja a fejlesztési minisztériumot, akkor az RMDSZ számára ez elfogadható kompromisszumot jelent, és nem lép ki a kormányból. Ugyanakkor a liberálisok még mindig szeretnék, ha több befolyásosabb minisztériumhoz jutnának a kormányátalakítás következtében.

A román pártoknak az RMDSZ-szel szembeni viszonyulásában tapasztalható változás azzal magyarázható, hogy a koalíció stabilitása nem sérül, így elkerülhetők – vagy legalábbis könnyebben  átvészelhetők – a jövő évi választási évben ki nem zárható esetleges politikai válsághelyzetek.Borítókép: Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu (illusztráció, gov.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ