Ifjúsági és gyerekprogramok családi dzsesszel a Filmtettfeszten
Vissza

Ifjúsági és gyerekprogramok családi dzsesszel a Filmtettfeszten

Egy egész kupacnyi kufli az összes, flúgos, régi és új barátjával, egy talpraesett, félárva kislány meg egy csapat táborozó gyerek és a méltán népszerű Magyar népmesék sorozat újragondolva: ezekből szemezgethetnek a családi programokra vágyók idén a 22. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén októberben.

Visszatérnek a Filmtettfesztre a kuflik: még mindig nem kukacok és nem kiflik, és ezúttal – harmadszor is – különös kalandokba bonyolódnak: Zödön elvarázsolt foltját keresi, Valér megpróbál eltévedni, Hilda végtelen hosszú sál kötésébe kezd, Fityirc és Titusz különleges kiállításra keveredik, Bélabá világkörüli útjáról mesél, Pofánka pedig majdnem végleg elkavarodik az időben. A hét kufli megismerkedik a titokzatos Mamókával, az ormányos flömddel, aki szökdelős-elkapdosósozni is tud, Szamóca Anyókával, aki a boltjában ezernyi furcsa dolgot árul, és a csavargó Vándorkaktusszal, aki messzi földről érkezik az elhagyatott rétre. Megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogy néz ki egy vadonatúj évszak, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi!

Ritka műfajnak számít a magyar filmes porondon az ifjúsági film, tavaly mégis készült egy ilyen: az El a kezekkel a papámtól! apró hősnője Dorka, a különleges fantáziavilágban élő, nagyszájú kislány. Amikor megtudja, hogy özvegy apja újranősül, rögtön sejti: addigi világa fenekestül felfordul – és ő maga is mindent megtesz, hogy felforduljon. Harcba száll a mostohával, akiről az sem elképzelhetetlen, hogy boszorkány. Amikor pedig apja táborba küldi, hogy ne legyen láb alatt, új szövetségesekre talál: néhány bátor lányra, egy furcsa, föld alatti lényre, egy főzőgépen dolgozó szakácsra és legfőképp egy mindig mosolygó, dalos kedvű táborvezetőre – akivel előbb-utóbb az apjának is találkoznia kell…

A családi programok legkülönlegesebbike a tavaly elhunyt Jankovics Marcell legismertebb mesefilmjei közül válogat, és a hagyományostól eltérő módon újratálalja azokat. A Filmtettfeszt vendége lesz ugyanis Az év jazz-zenésze címmel többszörösen kitüntetett Tóth Viktor, akinek előadására a gyerekeket és felnőtteket egyaránt várják. Az interaktív mozielőadás hangszerbemutatóval kezdődik – többféle népi fúvóshangszerrel lehet megismerkedni –, majd a szaxofonos a Jankovics-féle magyar népmese-feldolgozásokra improvizál. Hangszerei segítségével narrálja a történeteket, imitálja az állathangokat, a zene szárnyán repíti hallgatóságát az óperenciás tengeren is túlra, és mosolyt csal kicsik és nagyok arcára. (filmtettfeszt.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ