Háromszéki tanulságok
Vissza

Háromszéki tanulságok

Sportvonalon véget ért a hírhedt etnikai futballbotrány, amelyből több tanulság is levonható. Egyrészt az idegengyűlöletre és rasszizmusra vonatkozó történet elhalkult, miután a Sepsi OSK a pályán bizonyította, megérdemli a rájátszásban való szereplést. A hazai hatóságok részéről különösebb jogorvoslatra nem számíthatunk, hiszen tipikus romániai intézményi döntéssel eltussolták az ügyet.

A nemzetközi sportbírósághoz sem fűzök sok reményt, de a Sepsi OSK-nak kötelessége végigjárnia az utat, hogy bizonyítsa saját igazát. Nagy kérdés marad, hogy a Román Labdarúgó Szövetség és a Hivatásos Labdarúgó Liga hogyan fogja kezelni az újabb magyarellenes skandálásokat és megnyilvánulásokat, amelyek minden bizonnyal nem fognak eltűnni a lelátókról. Most talán megszeppentek a szurkolók a Sepsi-FCU Craiova mérkőzés körüli botránytól és az esetleges következményektől, de vélhetően hamarosan a feledés fátyla hull a történekre, és akkor minden elölről kezdődik.

Mindaddig így lesz ez, amíg a szövetség nem hirdet zéró toleranciát a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szemben. És nagyon fontos, hogy ne csak papíron tegye, mert a szabályok esetében elméletileg most is kitűnően állunk, de amikor alkalmazni kell azokat, akkor láthattuk, hogy mindent hajlamosak felülvizsgálni, csak nehogy magukra haragítsák a labdarúgás vezetői a szurkolók nem kis létszámú nacionalista rétegét. Lehet ezt a jelenséget bagatellizálni, hiszen a mai társadalomban nagyon sok a frusztrált ember, és ezeknek a személyes kudarcoknak, elégedetlenségeknek a kiélésére tökéletes helyszín a lelátó. De ha civilizált körülményeket akarunk teremteni a stadionokban, akkor előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz a szabályok szigorú betartása és ennek érdekében a keményebb fellépésre is szükség lesz. Nemzetközi viszonylatban is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a sport nevelőeszköz legyen, a fiatalok a lelátókon és a pályán tisztességet, becsületet tanuljanak, illetve elsajátítsák a korrekt verseny szabályait, valamint az igazi sportemberek tartását. Nem lehet a végtelenségig a nacionalizmus mocsarában fetrengeni, hiszen előbb-utóbb külföldön is feltűnik majd, hogy Romániában valami nincs rendben.

Sportvonalon a történet tanulsága az, hogy a labdarúgást nem lehet becsapni, mint ahogy önmagunkat és a közönséget sem lehet átverni. Illetve meg lehet próbálni, de nem fog sikerülni. Valahogy ezt tette a Sepsi OSK, amely mély hullámvölgybe került az elmúlt hónapokban. Ezért csodákat várni sem kell Cristiano Bergodi csapatától a rájátszásban. Ami nem ment hónapokon át, vélhetően a rájátszásban sem fog működni. Talán a Craiova elleni 4-0-ás átütő siker felszabadít majd olyan energiákat, ami megkönnyíti a gólszerzést. A háromszéki csapat játékának ugyanis ez az egyik nagy hiányossága, márpedig gól nélkül nem lehet győzni.

A csapat biztos volt abban, hogy megszerzi a hatodik helyet, és ezért engedett ki éppen akkor, amikor a legnagyobb szüksége volt a győzelmekre. A Sepsi sokkal hamarabb is behúzhatta volna a hatodik helyet, és kevesen múlt, hogy az idei bajnoki szerepléséből nem lett egy nagy bukás. Ebből a történetből azt is meg kell tanulniuk a fiataloknak, hogy az igazi elégtételeket, eredményeket nem az alibizéssel és a nehézségek elkerülésével érhetjük el, hanem csak kemény munkával. A klub lelkes főtámogatója csak így építhette fel mindazt, ami csodának számít egy olyan kisvárosban mint Sepsiszentgyörgy. Remélhetőleg hosszú távon is sikerül az élvonalban tartani ezt az együttest, amely méltán lehet a háromszéki és a kárpát-medencei magyarság büszkesége.

Borítókép: Sepsi OSK/Facebook

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Konferencia Liga: hosszú negatív ...
Ismét napirenden a kormányfőcsere
Áldozatok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Magyarságfóbia
  • Elballagtak az Apáczai-líceum ...