Hajóárbóc bogozás, gyöngyemberke fűzés a tékás kézműves táborban
Vissza

Hajóárbóc bogozás, gyöngyemberke fűzés a tékás kézműves táborban

Június utolsó hetében szervezték a szamosújvári Téka Alapítványnál a sokak által kedvelt kézműves tábort, amelyet idén az NKA támogatásával sikerült megvalósítani. A táborozók egy része a Téka Szórványkollégiumban lakott, számukra egész napos programot biztosítottak, a szamosújváriak pedig délutánra hazamentek. A nap nagy részét a kézműves műhelyekben való alkotás foglalta le, naponta két kézműves tevékenységen vettek részt a gyerekek.

A csapatokat színes karkötőkkel jelölték, minden oktatónak volt „saját” csapata, amelyet elkísért a műhelyeken kívüli tevékenységekre. A csapatok a hét folyamán sorra járták a műhelyeket, ahol Szabó Annamária vezetésével hajóárbócot bogoztak, majd Márkosi Katinka vezetésével festési technikák segítségével alkottak. Vigh Emese műhelye népszerű volt, a similabda érdekes játékszernek bizonyult. Katona Annamária irányításával népi gyermekjátékokat játszottak, majd Faragó Edit a bútorfestés rejtelmeibe vezette be a gyerekeket. Felszegi Melinda varrási technikákkal malom játékot készített, Molnár Erika a gyöngyemberkék fűzési technikáját tanította. Rariga Imola műhelyében papírcsík-tekeréssel mandala készült, Butuza Katalinnal agyagból tálikót és állatokat formáztak, Fodor Emőkével pedig tulipánt nemezeltek.

A délutáni pihenő után minden nap népdaloktatások vettek részt a táborozók, amelyet Katona Anna vezetett. A zenekari kíséretet Balla Péter, Juhos Bálint és Papp Dávid fiatal zenészek biztosították hozzá.

A délutáni tevékenységek is nagyon színesek voltak. Hétfőn a résztvevők moziban néztek meg mesefilmet, kedden a kolozsvári Mókázó koncertjén vettek részt. Szerdán vásárolni voltak, ami az első táborosoknak nagy élmény, főleg ha eddig soha nem volt zsebpénzük. Csütörtökön nagy lázban égett a tábor, kezdetét vette a T -faktor (X faktor Téka változata), amelyen 21 bátor énekes küzdött a közönségdíjért. Karaokéztak, népdalokat énekeltek, társaik és az oktatók lelkes és bíztató tapsa mellett. Nagyon szoros küzdelem mellett Juhos Borbála és Salajan Antónia lettek a győztesek, de minden bátor jelentkezőt csokival díjaztak. A T faktor előtt Katona Annamária és Juhos Helga énekeltek és zumbáztak a gyerekekkel és gyerekeknek.

Pénteken a szülőket népdalcsokorral fogadták, az ilyenkor szokásos táborzáró kiállítást – a hőségre való tekintettel – ezúttal online szervezték meg. A gyerekek nagy örömmel fogadták a szülőket, akik büszkén csodálták meg a hét alkotásait.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ