Fókuszba kerülnek a skandináv filmek az idei TIFF-en
Vissza

Fókuszba kerülnek a skandináv filmek az idei TIFF-en

A június 9. és 18. között zajló 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) középpontba kerül Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia és Izland gazdag, sokszínű és innovatív filmművészete. A Focus Nordic (Északi Fókusz) nevet viselő nagyszabású program a Göteborgi Filmfesztivál és az említett országok filmintézeteinek közreműködésével valósul meg – derül ki a TIFF közleményéből.

Mint írják, a Focus Nordic filmválogatásának összeállításához szabad kezet kapnak a több mint negyvenéves múltra visszatekintő Göteborgi Filmfesztivál kurátorai: a térség legfontosabb filmszemléjét idén január 27. és február 5. között rendezik meg, az ott vetített filmek legjavát pedig nyáron a TIFF közönsége is láthatja.

„A Göteborgi Filmfesztivál célja a skandináv filmek és filmkészítők támogatása, illetve nemzetközi népszerűsítése. Öröm és megtiszteltetés olyan fesztivállal együttműködni, mint a TIFF. Megragadjuk az alkalmat, hogy a közönségnek izgalmas, rendkívül változatos kortárs északi filmeket kínáljunk” – idézi a közlemény Jonas Holmberget, a Göteborgi Filmfesztivál művészeti igazgatóját.

A TIFF szervezői kiemelik, hogy a Göteborgi Filmfesztivállal megvalósuló partnerség mellett a svéd, a norvég és a dán filmintézetekkel, a Finn Filmalappal, valamint az Izlandi Filmközponttal is együttműködnek a Focus Nordic program megvalósításában, amely a filmvetítéseken túl koncerteket, kiállításokat és különleges meghívottakat is ígér a kolozsvári közönségnek.

A skandináv vetítési blokk a tervek szerint több mint 25 filmet vonultat fel, amelyek közül számos romániai premierként látható majd. Az első nyilvánosságra hozott címek között szerepel a Sisu című 1944-ben játszódó finn alkotás, amelyet Jalmari Helander rendezett. A film egy volt katona történetét meséli el, aki jelentős mennyiségű aranyra bukkan Lappföld fagyos vidékein, de terveit keresztülhúzza egy Németországba visszavonuló náci egység. Az alkotást több kritikus is a Quentin Tarantino által rendezett Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds) című 2009-es filmhez hasonlította témája, ritmusa és humora miatt.

Országos premierként érkezik a TIFF-re a Hilmar Oddsson rendezte Driving Mum című izlandi fekete komédia. A film főszereplője egy középkorú férfi, aki édesanyja utolsó kívánságát szeretné teljesíteni, ezért útnak indul vele annak ellenére, hogy az asszony már nem él. A humorral és váratlan felfedezésekkel teli alkotás tavaly elnyerte a tallinni filmfesztivál nagydíját.

Jelenet a Hilmar Oddsson által rendezett Driving Mum című filmből

Bekerült a válogatásba a tavalyi cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában versenyző Sick of Myself című norvég szatíra, amelyet Kristoffer Borgli rendezett. Amikor barátja kortárs művészként ismertté és népszerűvé válik, egy fiatal oslói nőn eluralkodik a féltékenység, ezért mindent megtesz, hogy felhívja magára az emberek figyelmét és elnyerje a szimpátiájukat.

Jelenet a Sick of Myself című szatírából, amelyet Kristoffer Borgli rendezett

A Focus Nordic szekcióban újra láthatja a közönség a svéd Ruben Östlund influenszerek és dúsgazdagok felszínes világát szatirikusan feltálaló, a jó ízlés határait feszegető A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) című alkotását, amely tavaly elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát, idén pedig több kategóriában is Oscar-jelölést kapott.

Jelenet a Ruben Östlund rendezte A szomorúság háromszöge című filmből

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 22. kiadását június 9. és 18. között szervezik meg Kolozsváron.

Borítókép: jelenet Jalmari Helander Sisu című filmjéből. Fotók forrása: TIFF


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Csecsemőhalandóság: először csökken ...
Hat embert lelőtt egy fiatal nő egy ...
Jelentősen nőtt az elektromos ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ