Erdélyi szerzők művei az év könyvei Budapesten: Molnár Vilmost és Visky Andrást díjazzák
Vissza

Erdélyi szerzők művei az év könyvei Budapesten: Molnár Vilmost és Visky Andrást díjazzák

Hétfőn adja át Az Év Legjobb Könyve Díját és idei Könyv Nívódíjait a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata.

Az Élőfolyóirat esten december 5-én az év legjobb könyve a csíkszeredai Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei című kötete, a 2022. év Könyv Nívódíjait pedig Jánosi Zoltán: Antigoné gyűrűi című tanulmánykötete, Medvigy Endre: Népiség, Erdély, Trianon című tanulmánykötete, Szakonyi Károly: A csend napjai című kisregénye és Visky András: Kitelepítés című regénye kapja. A műsoros est az MMA irodaházának rendezvénytermében (Budapest, Andrássy u. 101.) lesz 17 órától.

Most díjazott kötetében Molnár Vilmos (József Attila- és Márai Sándor-díjas író, költő, 2021-ig a Székelyföld folyóirat szerkesztője) a híres nyelvész életének, utazásának fehér foltjait próbálja kitölteni a mese eszközeivel, legendaszerűen.

Visky András (marosvásárhelyi születésű, József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg) lágerregénye valós történeten alapuló fikció. A Kitelepítés egy osztrák-magyar család története a román gulágon. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe. Az olvasó a munkatábor hétköznapjait, a különféle nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismeri meg, a legkisebb gyermek nézőpontjából, amelyben gulágtapasztalatai fantazmáival keverednek.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ