Energiaügyi miniszter: nem lesz „napfényadó”
Vissza

Energiaügyi miniszter: nem lesz „napfényadó”

A felröppent hírekkel ellentétben az áramtermelő-fogyasztók nem fognak semmiféle „napfényadót” fizetni, és a bírált sürgősségi rendelet valójában egy olyan uniós irányelv átültetése a hazai jogrendbe, amely 2026-tól lehetővé teszi egy ilyen adó esetleges bevezetését - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Virgil Popescu.

Az energiaügyi miniszter elmondta, az ellenzék és a Szociáldemokrata Párt (PSD) által is bírált rendelet az uniós megújulóenergia-irányelvet ülteti át a hazai jogrendbe. A jogszabály révén a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) több helyszínen is telepíthetnek napelemeket, ugyanolyan kompenzációval, és cserélgethetik a napelemek helyszíneit itt. A helyszínek cseréje korábban csak az elosztóhálózatokon belül volt lehetséges. A direktíva gyakorlatba ültetésének elmulasztása uniós szankciókat vont volna maga után - magyarázta Popescu.

A miniszter cáfolta a „napfényadó” bevezetésére vonatkozó híreszteléseket.

- Semmiféle adót nem vezetünk be, a prosumerek abszolút semmiféle adót nem fognak fizetni az elhasznált és a megtermelt energia után - jelentette ki.

Popescu emlékeztetett, hogy a kormány a múlt év végén bevezette a mennyiségi kompenzációt, és azóta a prosumerek száma néhány százról több ezerre nőtt.

A tájékoztató kisebb incidenssel kezdődött: megjelent az energiaügyi minisztérium épületében George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, hogy magyarázatot kérjen Virgil Popescu minisztertől a „napfényadó” bevezetésére. Az ellenzéki politikus bevonult a minisztérium konferenciatermébe, és arról az emelvényről kezdett el beszélni, ahonnan a tárcavezetőnek kellett volna sajtóértekezletet tartania 12:30-tól. A tájékoztatót így el kellett halasztani.

 

Az AUR elnöke azt mondta, megpróbálta a parlament előtt felelősségre vonni Virgil Popescut a „napadó” bevezetéséért, de a miniszter elzárkózott attól, hogy megjelenjen a plénum előtt. Simion a miniszter irodáját is felkereste, hogy beszéljen Popescuval, majd visszatért a konferenciaterembe, ahonnan egy csendőr kísérte ki.

A kormány kedden fogadta el a megújuló energia használatát népszerűsítő sürgősségi rendeletet. A jogszabályt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is támadta a „napfényadó", azaz a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztókra kivetett adó bevezetése miatt.

 

 

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ