Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Klaus Iohannis az Élysée-palotában
Vissza

Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Klaus Iohannis az Élysée-palotában

Románia schengeni csatlakozásáról, a francia katonák romániai jelenlétéről és a stratégiai partnerség elmélyítéséről tárgyalt pénteken Emmanuel Macron francia elnökkel Párizsban a román államfő. Iohannis pénteken és szombaton a Brongniart palotában megrendezett ötödik párizsi békefórum alkalmával látogatott a francia fővárosba.

Klaus Iohannis nagyon tartalmasnak nevezte az esemény után közzétett Facebook-bejegyzésében az Élysée-palotában tartott találkozót. Beszámolója szerint a megbeszélésen köszönetet mondott a francia elnöknek Románia schengeni csatlakozásának támogatásáért. Emlékeztette Emmanuel Macront arra, hogy az ország készen áll a csatlakozásra, amit a felkészültségének nemrégiben lezajlott értékelése is bizonyított. Emellett kifejtette, hogy a schengeni térség bővítése az Európai Unió biztonságának és ellenálló képességének a megerősítéséhez is hozzájárul.

A találkozón szóba került a francia katonák romániai jelenléte, ami Klaus Iohannis szerint a NATO keleti szárnyát erősíti. Tárgyaltak az ukrajnai háború fejleményeiről, a háborúban lerombolt ország újjáépítéséről, napirenden volt az energiabiztonság és az élelmiszerbiztonság kérdése, az ukrajnai menekültek és Moldovai Köztársaság támogatása.

Románia csatlakozott a szolidaritási folyósok kiépítésébe

Iohannis a Facebookon közzétett videóüzenetben azt mondta, Románia teljes mértékben és teljes szívvel csatlakozott ahhoz az erőfeszítéshez, hogy a szolidaritási folyosók valódi sikertörténetté váljanak. Románia jelentős erőfeszítéseket tett, jelentős pénzügyi és emberi erőforrásokat fektetett az új vagy korszerűsített határátkelőhelyekbe, állandó szolgáltatásokba és a raktározási lehetőségek bővítésébe, és ezek az erőfeszítések folytatódnak.

„A szolidaritási folyosókat ideiglenes, vészhelyzeti megoldásból hosszú távon híddá kell alakítani az Európai Unió, valamint Ukrajna és a Moldovai Köztársaság között, jövőbeli csatlakozásukat tartva szem előtt. Ezért támogattam a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) kiterjesztésére irányuló kezdeményezést, valamint a közlekedési összeköttetéseket javító projektek finanszírozását. Galac és Konstanca kikötői készen állnak arra, hogy kiemelkedő szerepet játsszanak ebben. Köszönjük az Európai Bizottságnak a szolidaritási folyosók érdekében tett jelentős erőfeszítéseket, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a szoros együttműködés mellett, hogy az Ukrajna, a Moldovai Köztársaság, a globális élelmiszerbiztonság és az ellátási hálózatok stabilitása szempontjából a legjobb megoldásokat tudjuk előmozdítani” - üzente az államfő.

Az Európai Bizottság, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Románia, Szlovákia, a Moldovai Köztársaság, Ukrajna, az Európai Beruházási Bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a Világbank közös nyilatkozatot írtak alá egymilliárd euró biztosításáról a szolidaritási folyosók számára.

Az ukrán menekülteket segítő romániai civil kezdeményezést mutattak be a párizsi békefórumon

Az ukrán menekültek számára digitális infrastrukturális megoldásokat kidolgozó romániai civil kezdeményezés, a Commit Global is képviselteti magát a párizsi békefórumon.

 „Technológiát dolgozunk ki szociális problémák megoldására. Ezt tesszük már hét éve a Code for Romania-nál. Az ukrajnai háború kitörésekor minden szokásos tevékenységet leállítottunk, és minden erőforrásunkat a Romániába érkező menekültek számára szükséges digitális infrastruktúra kiépítésére irányítottuk át” - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Bogdan Ivănel, a Commit Global elnöke.

A Commit Global 27 digitális megoldást fejlesztett ki az ukrajnai menekültek támogatására, köztük a dopomoha.ro és az unacoperis.ro oldalakat.

Ivănel elmondta, miután felismerték, hogy mit sikerült kiépítenünk Romániában az ukrajnai menekültek számára, rájöttek, hogy kötelességük a régió más országainak is felajánlaniuk ezeket a megoldásokat, főleg olyan országok esetén, amelyek lakosságarányosan még Romániánál is nagyobb menekülthullámmal szembesülnek - mint például a Moldovai Köztársaság. Így a Moldovai Köztársaság, Bulgária és Lengyelország kormányához és civil szervezeteihez is eljuttatták ezeket a rendszereket.

A romániai kezdeményezés adományokból működik. "Politikánk: nem fogadunk el közpénzeket, és mindent, amit teszünk, ingyen kínálunk a civil társadalomnak vagy a kormánynak" - mondta Bogdan Ivănel.

Borítókép: presidency.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közösen látogatta meg a NATO romániai ...
Útmutató az energiakártyákhoz. ...
Ciucă: büntetni kell a közbeszédben ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ