Első díjat nyertek a kolozsvári BBTE közgazdász hallgatói Mexikóban
Vissza

Első díjat nyertek a kolozsvári BBTE közgazdász hallgatói Mexikóban

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karát képviselő magyar tagozatos diákcsapat győzelmével zárult a 2022. október 23-29 között megrendezett nemzetközi esettanulmány-verseny, amelynek az Universidad Panamericana adott otthont a mexikói Guadalajara városában.

 A Business and Management Case Competition elnevezésű versenyen számos, nemzetközi szinten is kiemelkedő egyetem képviseltette magát, a kolozsvári csapat mögött a verseny második díját végül a kanadai HEC Montréal, a harmadik helyet pedig a szintén kanadai University of British Columbia hallgatói csapata szerezte meg.  A kolozsvári csapat sikere történelmi jelentőségű, ugyanis a romániai egyetemek és a BBTE történetében először fordul elő, hogy az intézményt képviselő csapat egy kizárólag alapképzéses hallgatóknak szóló világszintű versenyen a dobogó legfelső fokára állhat fel. Korábban csak a kolozsvári BBTE mesteris hallgatói értek el hasonló eredményt, amikor 2021-ben első helyezést szereztek a kanadai University of Calgary nemzetközi versenyén.

A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karát képviselő, Mexikóban győztes csapat tagjai Bugár Anna (Pénzügy és bank, 2. év), Szekernyés Péter (Pénzügy és bank, 3. év), Székely Evelin (Gazdasági informatika, 3. év) és Szőke Dóra (Menedzsment, 3. év) voltak. A csapat az első két selejtező fordulóban az egyesült államokbeli University of Vermont, valamint a házigazda Universidad Panamericana csapatával versenyzett egy csoportban. A kolozsvári BBTE csapata mindkét selejtező forduló megnyerte, így csoportelsőként jutott a verseny döntőjébe.

A versenyen résztvevő csapatok az első selejtező fordulóban a fogászati termékeket gyártó Zeyco vállalat szervezeti menedzsmentjére vonatkozóan kellett fejlesztési javaslatokat kidolgozzanak, a 24 órás fordulóban pedig a divatiparban tevékenykedő, mexikói gyökerekkel rendelkező Cloe vállalat számára kellett egy megalapozott növekedési stratégiát kidolgozzanak. A kolozsvári csapat mindkét akadályt sikerrel vette, a döntőben pedig a 24 órás esettanulmány megoldását ismét bemutatva a szakmai zsűri előtt, kiemelkedő teljesítménnyel szerezte meg a verseny első helyezését.

A győztes kolozsvári csapat felkészítő tanárai Szász Levente, Györfy Lehel, Kelemen Kincső, valamint Rácz Béla-Gergely voltak.

Külön érdekessége a versenynek, hogy a selejtező fordulók között nemzetközi fordulóra is szerveztek, ahol a különböző egyetemek diákjai egymással összesorsolt csapatokat alkotva versenyeztek, így megtapasztalva azt, hogy hogyan lehet különböző országok és eltérő kultúrák egyetemi hallgatóival együttműködve dolgozni. A nemzetközi forduló első helyezett csapatában az amerikai, kanadai és mexikói csapattagok mellett egy kolozsvári hallgató, Bugár Anna is helyet kapott, így a BBTE ebben a külön fordulóban is felállhatott a dobogó legfelső fokára.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...
Három milliárd lej napelemrendszerek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ