Éjjel, amikor senki sem lát, szorongok és csokit eszem
Megnéztük Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmjét
Megnéztük Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmjét
Vissza

Éjjel, amikor senki sem lát, szorongok és csokit eszem

Kidolgozott izmok, pontos, precíz mozdulatok, kontroll, évek megfeszített munkája, önsanyargatás – mindez néhány percért, elismerő tapsviharért a színpadon. Ilyen (is) a testépítők világa, és nyugodtan bevallhatjuk: erről a szubkultúráról keveset tudunk, és valószínűleg az is sztereotípiákból építkezik. Csuja László és Nemes Anna Szelídje – amely nem mellesleg az első magyar mozi, amit beválogattak a Sundance filmfesztivál versenyprogramjába – a női testépítés témakörét járja körül, az alkotók feltett szándéka, hogy az egy órás és harminckét perces játékidő alatt a néző valamennyi előítéletével leszámoljanak. A 22. Filmtettfeszt szombatján a kolozsvári vetítés után Csuja László rendezővel közönségtalálkozót is tartottak.

A történet középpontjában Edina (Csonka Eszter – képünkön) áll, aki testépítőként világbajnokságra készül barátjával és edzőjével, Ádámmal (Turós György). Azonban hiába a szép eredmények, megvonják tőlük az anyagi támogatást, így a pár a felkészüléshez szükséges pénzt kénytelen önerőből összegyűjteni. Számvetés után kiderül, a sportolók a költségeket nem tudják fedezni, így Edina escort-lánynak áll.

A Szelíd elején kényelmetlenül fészkelődtünk a székben, azonban ahogy telt az idő, azt vettük észre, hogy a főszereplővel együtt lélegzünk, akinek mozdulatai, rezzenései átitatják a képkockákat, együttérzünk, átélünk és megértünk, a film az előítéleteinket lassan lehámozza rólunk. Csuja és Nemes alkotása tanmese az önelfogadásról, a testképről, a nőiségről, közben óda a testépítéshez – az utóbbit az operatőri munka szépen alátámasztja.

Edina vállára rengeteg teher nehezedik: az édesapja nem fogadja el, barátja a végkimerülésig hajtja, a stressztől és a fáradtságtól titokban csokit eszik, kapcsolatában a nőiességét nem tudja megélni, folyamatosan az alá-fölérendeltség peremén egyensúlyoz, visszahúzódó, csendes és mindenért bocsánatot kér.

A vetítés utáni beszélgetésen a rendezőt Buzogány Klára, a Filmtett munkatársa kérdezte, aki arra is kíváncsi volt, mi ihlette az alkotókat a film elkészítésére. Csuja László elmondta, Nemes Anna társrendező – aki festőművész is – kezdett el a témával mélyebben foglalkozni, testépítőkről készített dokumentumfilmet. Csuja Lászlót a táncművészet és -dramaturgia világa is vonzotta, így felkérte Annát, hogy írjanak közösen forgatókönyvet. A két főszereplőt a kutatómunka során ismerték meg, Csuja elmondta, rögtön tudták, hogy Edina karakterét Csonka Eszter fogja játszani.

Buzogány Klára kiemelte Nagy Zágon operatőr munkáját, mint a film meghatározó elemét, ezzel kapcsolatosan a rendező kifejtette: a képi világ megalkotása mögött tudatos szándék áll, hangsúlyt fektettek a festőiségre, a kontrasztozásra, a testépítők mozgásművészetének megjelenítésére. A mozgás, a zene, a tánc mind Edina szelídségét fejezik ki. Fontosnak tartotta tisztázni, hogy bár a szereplők a valóságban is testépítők, a film ettől még fikciós alkotás. A főhősöket amatőr színészek játsszák. Csuja László arról mesélt, nem jelentett nehézséget a közös munka, sokat segített, hogy Csonka Eszter világbajnok sportoló, aki emiatt pontosan tudja, milyen az, amikor a közönséget néhány perc alatt kell meggyőzni – így a testépítés a filmkészítéssel is párhuzamba állítható. Hozzátette: a forgatókönyv és az amatőr színészek közötti kapcsolat hitelességet ad a történetnek.

Az előítéletekkel kapcsolatban a rendező úgy véli, fontos, hogy a néző a film alatt felszabaduljon, ezt Edina karakterének közelebb hozásával akarták elérni: „Elfelejted azt a tapasztalatot, azt a félelmet, amit az elején éreztél, ezáltal felszabadulsz” – mondta a rendező. Hozzátette, a reklámipar miatt a szépségről alkotott képünk idealizált, a „klasszikus szépségideál” szerint a női testépítők nem szépek, nem nőiesek. Ezeket a sztereotípiákat igyekeztek cáfolni azzal, hogy a főszereplő történetén, érzésein, küzdelmein keresztül magát a sportágat is megismerjük.

A közönség a filmben látott disznóvágásos jelenet szimbolikájára volt kíváncsi, Csuja László a Szelíd egyik meghatározó jelenetéről azt mondta, az állat és Edina között metaforikus kapcsolat van, amely a testépítéssel furcsa párhuzamot képez: a disznó hízik, a sportoló pedig szigorú étrenddel, edzéssel tartja magát formában, ezzel azonban mindketten egyre közelebb kerülnek a halálhoz. A disznóvágás alkalmával ismerjük meg jobban Edina édesapját is, aki nem tud a lánya szemébe nézni, a rokonok pedig a vacsoránál unszolják a sportolót, hogy egyen, tudomást sem véve arról, hogy esetében néhány falat évek munkáját teheti tönkre.

Ha egyetlen képsorban kellene sűríteni a film központi üzenetét, kétségtelenül azt választanám, ahol Edina kiscsibék között fekszik: tetten érhető az ősi vágyódás a természetbe, az egyszerűségbe, hiába a sok elismerés, az élsportoló karrier, ő csak arra vágyik, hogy szeressék.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ