EJEB: nem megfelelő az ingatlanok visszaszolgáltatási mechanizmusa
Vissza

EJEB: nem megfelelő az ingatlanok visszaszolgáltatási mechanizmusa

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntésében úgy találta, hogy a kommunista rezsim alatt államosított ingatlanok visszaszolgáltatási mechanizmusa Romániában nem megfelelő és továbbra sem működőképes.

Romániát a strasbourgi testület 2010-ben szólította fel, hogy tegye hatékonnyá az államosított ingatlanokkal kapcsolatos jogorvoslati rendszerét, miután több ezer – a visszaszolgáltatás ütemével és a megítélt kárpótlással elégedetlen – panaszos perelte be a strasbourgi bíróságon.

Az ennek nyomán megszületett új jogorvoslati törvény 2013-ban lépett hatályba. Az EJEB azonban határozatában úgy ítélte meg, hogy „a mechanizmus továbbra sem eléggé működőképes és homogén”. Az ügyben 2017-ben további 53 romániai állampolgár fordult az EJEB-hez, akik mindannyian jogerős ítéletet kaptak a javukra, amelyben a tulajdonjog kiadását vagy kártérítés fizetését rendelték el. Ennek ellenére felperesek egyike sem kapta vissza jogos tulajdonát, vagy nem kaptak megfelelő kártérítést - ítélte meg a testület.

Az EJEB szerint „a bírósági végzések betartásának tartós elmulasztása és hatékony jogorvoslat hiánya túlzott egyéni terhet rótt a felperesekre”, azért a panaszosok javára egyénenként 10 ezer euró kártérítést ítélet meg. Felhívta emellett a figyelmet, hogy Romániának továbbra is erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy jogszabályait és gyakorlatát összhangba hozza az strasbourgi bíróság következtetéseivel.

Borítókép: Batthyaneum-könyvtár, Gyulafehérvár


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ