Kétnapos külügyminiszteri értekezletet tart a NATO Bukarestben
Vissza

Kétnapos külügyminiszteri értekezletet tart a NATO Bukarestben

Biztonságpolitikai rendezvények helyszíne lesz a hét elején Bukarest: kedden és szerdán itt rendezik meg a NATO külügyminiszteri értekezletét, azt megelőzően pedig, hétfőn és kedden zárt ajtók mögött zajló szakértői tanácskozást tartanak a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia és a román külügyminisztérium közös szervezésében, amelyet Klaus Iohannis államfő nyit meg.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a parlament épületében tartandó kétnapos NATO-értekezleten a keleti szárny védelmi és elrettentő képességeinek növelésére helyezik a hangsúlyt, válaszképpen az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszióra, ugyanakkor napirenden szerepel majd a szövetséges támogatás növelése Ukrajna számára, a hibrid fenyegetések elleni védekezés, Kína és a NATO viszonya, az euroatlanti közösség energetikai ellenállóképességének növelése, Moldova, Georgia, valamint Bosznia-Hercegovina segítése.

A négy megbeszélést magában foglaló tanácskozássorozaton nemcsak a 30 NATO tagállam, hanem a csatlakozásra meghívott Finnország és Svédország  külügyminisztere is részt vesz. A kedd esti munkavacsorán Ukrajna is képviselteti magát, az utolsó megbeszélésre pedig Moldova, Georgia, valamint Bosznia-Hercegovina is meghívót kapott.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már hétfőn megérkezik Bukarestbe, ahol Klaus Iohannis államfővel és Nicolae Ciuca miniszterelnökkel tárgyal. A NATO főtitkára programjában hétfőn Iohanisszal közösen, kedden a NATO külügyminiszteri értekezlete előtt, szerdán pedig a tanácskozást követően szerepel egy-egy sajtónyilatkozat.

Stoltenberg fog nyitóbeszédet mondani kedden reggel a Mircea Geoana NATO-főtitkár-helyettes által alapított román civil szervezet, az Aspen Institute és a German Marshall Fund idei, az Új Európa Építése című konferenciáján is, amely a NATO külügyminiszteri értekezlettel párhuzamosan zajlik Bukarestben.

A NATO-értekezletre Bukarestbe érkező Antony Blinken amerikai külügyminiszter a tanácskozás előtt kétoldalú megbeszélést folytat román kollégájával, Bogdan Aurescuval. Bukarest szerint egyebek mellett az Egyesült Államok romániai katonai jelenlétének növelése, az atomenergetikai együttműködés erősítése, a román állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlése és a román-amerikai stratégiai partnerségi megállapodás 25. évfordulója kerül napirendre. Blinken Iohannisszal és Ciucaval is tárgyal.

"Három napon át az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa lesz Bukarest" - jelentette ki Bogdan Aurescu. A külügyminiszter hozzátette, a legmagasabb szintű nemzetközi részvétellel zajló két eseményt első alkalommal rendezik meg Romániában egy, a regionális és euroatlanti biztonság szempontjából kritikus időszakban. Ez igazolja egyrészt Románia aktív nemzetközi szerepvállalását különösen kül- és biztonságpolitikai téren, másrészt a fekete-tengeri térség stratégiai jelentőségét - nyomatékosította.

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek értekezlete az első ilyen jellegű esemény, amelynek Románia adhat otthont az ország 2004-es NATO-csatlakozása óta, és a 2008-as csúcstalálkozó után a második hivatalos NATO-találkozó, amely Bukarestben zajlik. Ugyanakkor ez az első olyan magas szintű NATO-találkozó, amelyet a keleti szárnyhoz tartozó államban tartanak azóta, hogy 2022. február 24-én Oroszország támadást indított Ukrajna ellen.

Ez lesz az első magas szintű NATO-találkozó a június végi madridi csúcstalálkozót követően, amelyen lehetőség adódik a madridi döntések gyakorlatba ültetésében elért eredmények megvitatására, illetve a 2023-ban Vilniusban sorra kerülő NATO-csúcstalálkozó döntéseinek előkészítésére - nyomatékosította a külügy.


 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: vasutassiker öngóllal
Idejétmúlt a 8 óra munka, 8 óra pihenés?
Kolozs megyében apadt leginkább a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ