Aszály
Vissza

Aszály

Szárazsággal küszködik Európa. Hazánk is érintett. Még nem annyira súlyos a helyzet, mint egyes mediterrán országokban, de nem állunk messze mi sem a drasztikus vízkorlátozásoktól és -hiánytól. A hatóságok egyelőre csak megkérték a lakosságot az észszerű vízgazdálkodásra, mert a tartalékok csökkeni fognak a következő hetekben.

Az aszály jutott eszembe annak kapcsán, hogy ismét fellángoltak a találgatások: ki lesz Románia következő elnöke. Kilenc hónap szünet után ismét alkalmunk volt sajtótájékoztatón hallani Klaus Iohannis államelnököt. Hallani sokat nem hallhattunk, hiszen az elnök, amikor rá is szánja magát, hogy kiálljon az újságírók elé, mindent elkövet, hogy semmitmondó, kerülő válaszokat adjon. Megszoktuk, hogy a szellemi aszály miatt Iohannisnak nincsenek dilemmái. Van egy terve, a Kiművelt Románia, amely nyolc év államelnöki mandátum után még mindig csak a tervezés fázisában van. Ezzel mindent elmondtunk Iohannis csaknem nyolc éves teljesítményéről.

Az elnök körül felerősödtek a pletykák, miután kijelentette, hogy ha felkérik NATO-főtitkárnak, megfontolja az ajánlatot. Ez azt jeletnheti, hogy korábban befejezi utolsó elnöki mandátumát. A sajtó tudni véli, hogy Mircea Geoană, a jelenlegi NATO főtitkár-helyettes máris melegít a 2024-esállamelnöki megmérettetésre. A dolog nagyjából úgy nézne ki: NATO-főtitkárt adnánk és kapnánk cserébe egy NATO főtitkár-helyettest a Cotroceni-palotába. Persze nem az az érdekes, hogy mit adunk, hanem hogy mit kapunk. Hiszen ha a NATO beéri Iohannisszal, lelke rajta. Ez is jól mutatja, hogy a nyugati demokráciákban is dúl a szellemi sivárság.

Laura Codruta Kövesivel riogat a média, hogy ő lenne a másik fő esélyes államelnök-jelölt. A Geoană-Kövesi párharc nem jelentene egyebet, minthogy a hazai politika teljesen kiürült. Hiányoznak a markáns és nagy formátumú vezetők, nincsenek olyan hiteles, politikát csináló és alakító egyéniségek, akik irányt mutathatnak a népnek. Sem a homályos háttéralkuk és az ügyészség világából érkező Kövesi, sem a jó diplomata hírében álló, de politikusként leszerepelt Geoană nem az a személy, aki irányt tudna mutatni a többszörös aszályól sújtotta Romániának.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyilatkozta a minap a Kolozsvári Rádióban, hogy egyfajta „ügyintézés” zajlik a politikában, a politikai kormányzás messze elmarad a közigazgatási kormányzástól, ami azt jelenti, hogy sokszor a közhivatalnokok mondják meg a minisztereknek, mit lehet és mit nem. Illetve azt is említette a szövetség elnöke, hogy hiányzik a hazai politikából az intellektuális mélység. A szerencsétlen vízhiány valószínű, hogy csak ideiglenes lesz Romániában, de ez a másik fajta aszály, sajnos már jó ideje sújtja a politikát, és nem látni az enyhülés.


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Biztosan nevetünk majd Katával, ha ...
VIDEÓ – Tűzijáték a Szent ...
VIDEÓINTERJÚ – Surányi Ildikó: a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ