A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai útvonal része lesz
Vissza

A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai útvonal része lesz

Újabb helyszínek és műemlékek kerültek be az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozott 12 turisztikai-kulturális útvonalra. Mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, ezért az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma egy második felhívást is közzétett – tájékoztatott az RMDSZ hírlevele.

„Mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, ezért egy második felhívást is közzétettünk, az erre érkező pályázatokat bíráltuk most el. Ez egy vissza nem térő alkalom arra, hogy műemlékeink megújuljanak, hogy végre világszínvonalúvá tegyük a romániai turizmust” – mondta Hegedüs Csilla államtitkár, a program koordinátora.

A PNRR turisztikai-kulturális programja keretében 103 millió euró jut több mint 300 helyszín népszerűsítésére és közel 225 épület felújítására. A 12 útvonalra felkerülő és a felújítandó épületek, helyszínek listáját az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös rendeletben hagyta jóvá.

Ennek értelmében a második felhívásra beérkezett pályázatoknak köszönhetően a kastélyok útjára újabb öt kastély került fel (pl. bodolai Béldy-kastély, az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély, a mezőzáhi Ugron-kastély), a bojárházak útjára egy, az erődtemplomok útjára öt (pl. a sajóudvarhelyi református templom, a magyarigeni református templom, a kelneki erődtemplom, a vízaknai református templom), a fatemplomok útjára kettő, a moldvai kolostorok útjára kilenc, a Szent László útra két műemlék került fel (a sepsikilyéni unitárius templom, a gelencei Szent Imre-templom), a római erődítmények útja hét, a várak útja hét helyszínnel egészült ki (pl. a kolozsvári Fellegvár, a besztercei vár), a hagyományos gasztronómia útjára újabb két út került fel és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útján újabb négy helyszín népszerűsítését támogatják. A minisztérium célja, hogy a beruházásra elkülönített összes forrást felhasználja.

A PNRR-ből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.

Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a Kulturális Minisztérium irányítja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ