„Figyelem, az ajtók nyitódnak”: kezdődhet a metróépítés
A tanügyisekkel találkozni kívánó kormányfő távozott a ceremóniáról
A tanügyisekkel találkozni kívánó kormányfő távozott a ceremóniáról
Vissza

„Figyelem, az ajtók nyitódnak”: kezdődhet a metróépítés

Elengedhetetlen fontosságúnak nevezte Nicolae Ciucă kormányfő tegnap a 2,2 milliárd euróba kerülő kolozsvári metró megépítését, amely Romániában az elmúlt 30 év egyik legjelentősebb infrastrukturális beruházása. A miniszterelnök többek között Sorin Grindeanu szállításügyi és Lucian Bode belügyminiszter, európai parlamenti képviselők, valamint Oláh Emese és Dan Tarcea alpolgármester jelenlétében vett részt a földalatti kivitelezésére vonatkozó szerződés aláírási ceremóniáján Kolozsváron. Szerinte nem véletlen, hogy a Bukarest után Kolozsvár az első romániai város, ahol metró épül, a liberális városvezetés ugyanis „jól végzi a dolgát”. „Figyelem, az ajtók nyitódnak” – mondta Ciucă, majd hozzátette: Kolozsvár a metróépítéssel is példát mutat más városoknak. Emil Boc polgármester köszönetet mondott a kormánynak a támogatásért, a török kivitelezők pedig azt ígérték: időben elkészülnek a munkálatokkal.

A tanügyi szakszervezetek által meghirdetett sztrájk beárnyékolta a kolozsvári metró megépítésével kapcsolatos szerződés hivatalos, ünnepélyes aláírását: a polgármesteri hivatal épületével szemközti járdán tüntető tanárok lehurrogták az Emil Boc által fogadott miniszterelnököt. Érkezésekor Nicolae Ciucă jól hallotta az alacsony bérek miatt mély – és hangos – elégedetlenségüket kifejező tanárok által keltett zajt, s újságírói kérdésre csak annyit mondott: a ceremóniát követően megbeszélést folytat a tanügyi szakszervezetek képviselőivel.

Az ország pillanatnyilag legnagyobb értékű beruházásáról szóló ünnepség egy másik visszássága az volt, hogy olyan miniszterelnök jelenlétében került rá sor, aki néhány nappal korábban már bejelentette: a kormányfőcserét előíró kormánykoalíciós megállapodások értelmében pénteken benyújtja lemondását.

A ceremónián elsőként felszólaló Emil Boc a nagyszabású beruházás néhány adatát vázolta: a metró a 70 ezer lakosú Szászfenest, Románia legnagyobb községét köti majd össze a megyeszékhellyel, naponta 160 ezer utast szállít majd. Míg korábban azt nyilatkozta, a beruházás eredményeképpen 30 ezerrel kevesebb személygépkocsi közlekedik majd Szászfenes és Kolozsvár között, tegnap ez a szám már 21 ezerre csökkent.

– A kormány bebizonyította, hogy tiszteli és becsüli Erdély fővárosát. Mindenki részéről minden támogatást megkaptunk – jelentette ki Emil Boc, aki személy szerint mindenkit megdicsért, akinek köze volt az előkészítő munkához. A városvezető ugyanakkor háláját és elismerését fejezte ki a kormánynak, de főleg Sorin Grindeanu szállításügyi miniszternek, akivel „kifogástalan volt az együttműködés”.

„Dubajban és Isztambulban is építettünk már metrót”

A török érdekeltségű Gülermak cég képviselője elmondta: büszkék arra, hogy a kolozsvári önkormányzat rájuk bízta a munkát, és hangsúlyozta: eddig többek között Dubajban és Isztambulban építettek metrót, a további európai és ázsiai országokban megvalósított földalatti alagútjaik a hossza meghaladja a 300 kilométert, amelyen összesen 120 állomást szolgálnak ki.

Mint ismeretes, a közbeszerzési eljárás nyertese a török Gülermak, a francia Alstom és a román Arcada cégek alkotta konzorcium. Kijelentették: eltökélt szándékuk, hogy minden jól működjön, és betartsák a határidőket.

Grindeanu: irigy vagyok

A szállításügyi miniszter kijelentette: bánságiként irigy arra, hogy Kolozsvár megelőzte Temesvárt, és metrót épít. Sorin Grindeanu nyilvánvalóan a Dominic Fritz vezette Bega-parti önkormányzatra gondolt, ezáltal is elmarasztalva az USR-s polgármestert.

– A török-francia-román társulás már több jelentős infrastrukturális beruházás kivitelezésére kiírt tendert megnyert. Ez garancia arra, hogy most is jó minőségű és időben befejezett munkálatokra számíthatunk – jelentette ki a tárcavezető.

Az utolsóként felszólaló Nicolae Ciucă miniszterelnök elengedhetetlenül fontosnak nevezte a földalatti megépítését.

– Ilyen téren ez az elmúlt harminc év legfontosabb beruházása Romániában. Valamennyi elemzés azt mutatja, hogy a kolozsvári gazdasági tevékenység a fejlett országok szintjére emelkedik, a metró pedig hozzájárul majd a nyugati életszínvonal eléréséhez. Egyértelműen támogattuk a helyhatóság által benyújtott kezdeményezést, ugyanis ez azt jelzi, hogy a helyi közösségnek erre a befektetésre van szüksége – fogalmazott a kormányfő.

Távozott a kormányfőHozzátette: Kolozsváron az ajtók nem záródnak, hanem nyitódnak.

– A város egy olyan helyi közigazgatási modellt mutat fel, amelynek van önbizalma és hisz a saját teljesítő képességében. Sok akadályt át kellett hidalni: ne feledjük a világjárványt, a szomszédban zajló háborút és az energiaválságot – jelentette ki Ciucă.

A miniszterelnök kiemelte: a metró nem csupán a közúti forgalom folyamatosabbá tételéhez járul hozzá, hanem gazdasági fejlődést és az életszínvonal növekedését is jelenti.

Az ünnepség zárása előtt a kormányfő bejelentette, hogy a városháza épületében találkoznia kell a tanügyi szakszervezetek képviselőivel, és mindenki meglepetésére hirtelen távozott. Ezt követően Emil Boc polgármester zavartan megköszönte a jelenlétet, és véget vetett a ceremóniának.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb amerikai F-16-os harci repülők ...
Kelemen Hunor: a bizalmatlansági ...
Kórházépítés 740 millió euróval ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ