„Elengedhetetlen számunkra Kolozs megye fejlődése”
Vákár István megyei alelnök az RMDSZ „negyedelős” programjában is részt vesz
Vákár István megyei alelnök az RMDSZ „negyedelős” programjában is részt vesz
Vissza

„Elengedhetetlen számunkra Kolozs megye fejlődése”

Egy éve indította el a lakónegyedfelelős-rendszert a Kolozs megyei RMDSZ, amelynek célja: közelebb kerülni a kolozsváriakhoz, a különböző városnegyedekben élők személyesen tehessék szóvá a lakókörnyezetükben észlelt problémákat. Minden városnegyednek van egy felelőse a megyei RMDSZ tisztségviselői közül: Fugel Edinához a Donát-, illetve Európa-negyed, a Fellegvár és Hídelve tartozik, Oláh Emese a Bulgária-telepért, Kerekdombért, Borháncs és Szopor negyedekért, Rés Éva a Monostor negyedért, Antal Géza a Györgyfalvi negyedért felel; az Irisz negyed Balla Ferenc, a Hóstáti negyed-Mărăști térség Lőrinczi Zoltán, a belváros, Szamosfalva, Tóköz Rácz Béla-Gergely, a tisztviselőtelep, a Hajnal- és Békás negyed Rácz Levente hatásköre , a Nyárfasor negyed gondjaival pedig Vákár Istvánt lehet keresni. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke érdeklődésünkre elmondta: eddigi tapasztalata az, hogy a „negyedelős”program indokolt és bevált.

– Mindig nagyon fontosnak tartottam a kapcsolattartást a város, illetve  a megye lakosaival, úgy gondolom, bármilyen ilyen jellegű kezdeményes hasznos, és az eddigi tapasztalatokból kiindulva a lakónegyedfelelősi program igenis indokolt és bevált indítványozása az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének.  Kolozsváron én ugyan a Nyárfasor negyedért felelek, de nemcsak innen, hanem a város minden részéről jeleznek problémákat, ügyeket. Tanácsos kollégáimmal azért dolgozunk, hogy minél élhetőbb, otthonosabb legyen kincses városunk, infrastrukturálisan fejlettek legyenek településeink, élhetőbb legyen a megyénk!  A Kolozs megyei tanács alelnökeként a megyénkben élő magyar közösségeink sorsát, ügyeit figyelemmel követem. A megyéből is nagyon sokan megkeresnek, főleg a megyei utak állapotával, a javítási/korszerűsítési munkálatokkal kapcsolatosan. Kolozsvár metropolisz övezetén belül, a második gyűrűben levő települések becsatolása a megyeszékhely tömegközlekedési hálózatába régi igény, például Magyargorbó község lakosai részéről, erre vonatkozó beadvány és személyes megkeresés is volt. Ugyanakkor az RMDSZ az egyedüli olyan szervezet, amely nemcsak a romániai magyarság politikai és közképviseletét látja el, hanem közösségszervezői szerepet is betölt: egyezteti és ösztönzi a társadalmi szerveződés különböző formáit. Két év kényszerszünet után idén újra rendelkezésre állt pályázati keret civil-, ifjúsági szervezetek, illetve sportegyesületek és egyházak számára, ehhez kapcsolódóan a határidőkre, a szükséges dokumentumokra vonatkozólag is rengeteg pontosítási kérelem érkezett.  Kisbácsban néhány hónapja fogadóórát tartottam a helyi tanácsosokkal, az RMDSZ kisbácsi szervezetének képviselőivel. Bármikor igénylik a települések vezetői, önkormányzati képviselőink, igent mondok fogadóórákra, amúgy is folyamatosan jelen vagyok a közösségi rendezvényeken, falunapokon, községnapokon, ünnepélyes alkalmakon – nyilatkozta a Szabadságnak Vákár István megyei tanácsi alelnök.

A lakónegyedfelelősi program révén főleg szociális és építkezési ügyekkel, fák kivágásával, illegális szemétlerakóval, közvilágítási problémával keresték meg az emberek.

– Fontosnak tartom a  város bicikliút-hálózatanák fejlesztését, illetve ennek kiterjesztését a környező településekre, a metropolisz övezetre, ily módon is összekapcsolva a településeket. Ezáltal előnyben részesítjük a zöld, környezetkímélő mobilitást ösztönző beruházásokat, ami egy másik fontos ügy, amelyet mindig felvetnek az emberek. Úgy tudom, készül a városnak az erre vonatkozó megvalósíthatósági terve, a megyei önkormáyzat minden támogatást megad ennek érdekében. Mi is arra törekszünk, hogy megyeszerte számos bicikliút épüljön ki – magyarázta Vákár István.

A Kolozs Megyei Tanács alelnöke dicsérte a Tánczos Barna miniszter és a környezetvédelmi minisztérium által kezdeményezett Zöld Péntek programot, örvendetesnek tartva, hogy Kolozsvár gyakorlatba is ültette azt, ingyenessé téve a tömegközlekedést péntekenként. Elmondta, gyakran választja ő is a tömegközlekedést gépkocsi helyett, ezáltal is a belvárosi forgalom csökkentését tartva szem előtt, s meghonosítva a környezetbarát, alternatív közlekedési formát.  

– De említhetek más megkereséseket is a negyedfelelős programban: egy hölgy a hadifoglyok, politikai foglyok gyermekeinek járó kárpótlással kapcsolatosan keresett meg, egy úr a házának esedékes lebontásával hívott telefonon, továbbítottuk is Oláh Emese alpolgármester kabinetjének figyelmébe, és foglalkoznak az ügyével. Másvalaki a Házsongárdi temetőben szeretett volna sírhelyhez jutni, továbbá az egyik belvárosi iskola a tej és kifli program kapcsán észlelt gondokat és ez ügyben kértük az orvoslást – tette hozzá Vákár István.

Megtudtuk: sok ügy már meg is oldódott. Ezek kapcsán pozitív visszajelzések érkeztek a megyei tanács alelnökéhez, aki mindent megtesz azért, hogy orvosolhassa  a felmerülő problémákat vagy éppen megoldást találjon a jó ügy előremozdításához.

– Vannak esetek, amelyek megoldása egyetlen telefonhívással megoldódott. Amennyiben az adott probléma megkívánja, a városi vagy a  megyei önkormányzatnak alárendelt intézményekhez vagy más hivatalokhoz fordulok. Ezért minden ilyen alkalom fontosnak bizonyult, hiszen számos megoldandó problémára hívták fel a figyelmet. Köszönöm a lakosoknak, hogy észrevételeikkel segítik a munkámat, a munkánkat, s remélem, együtt sikerül a városunkat, megyénket még szebbé és élhetőbbé alakítani  – mondta Vákár István.

Ami az Anghel Saligny Programból finanszírozott beruházásokat illeti, felsorolta, milyen  útszakaszok felújitását tervezik: a 150-es jelzésú út Mezőkeszü–Magyarpalatka között, a 103M Bányabükk–Rőd–Ajton, a 161E Kisdevecser–Habadok, 107J Tordaszentlászló–Kisfenes, 107R Kolozsvár–Szelicse–Csürülye–Kisbánya, 103G Tordai-hasadék–Szind egészen a Fehér megye határáig, beleértve Hidast, Várfalvát, a 105T Máriatelek–Berend, 109S Diós–Kolozsborsa, 161A kolozsi útszakaszokat. Emellett Magyargyerőmonostoron, Csürülyén, Pecsétszegen hidak korszerűsítésére is sor kerül – tudtuk meg.

– Elengedhetetlen számunkra, hogy Kolozs megye tovább fejlődjön. Óriási elégtétel, hogy jó ütemben haladnak a válaszúti Bánffy-kastély felújtási munkálatai: jövő év júniusában várhatóan átadhatjuk a közösségnek a megye egyik építészi ékkövét, régi pompáját visszanyerve újra jelentős szerepet tölthet be a térség turisztikai, gazdasági és kulturális életében. A vidékfejlesztést is szolgálja a munkálat, hiszen munkahelyeket teremt, a kapcsolódó vállalkozások pedig sokkal nagyobb bevételre tehetnek majd szert. Kolozs megye, Kolozsvár eddig is a közös munkánk révén fejlődött, és ez ezután is így lesz – összegzett Vákár István megyei tanácsi alelnök.

Borítókép: Kalotaszentkirály polgármestere, Póka András György és Vákár István megyei tanácsi alelnök (Facebook/Archív) 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kígyóminta, szárnyas angyal: 150 éves ...
László Gyula, a 20. századi polihisztor ...
Mely európai országokban volt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ